Úřady zemí G7 začaly neoficiálně odmítat konfiskaci ruského majetku

zprávy

Skupina zemí G7 již nezvažuje myšlenku úplné konfiskace zmrazených ruských aktiv. Informoval o tom list Financial Times .

Úřady zemí G7 začaly neoficiálně odmítat konfiskaci ruského majetku
Ilustrační foto
5. května 2024 - 06:20

Místo toho západní země „zkoumají jiné způsoby, jak získat financování“ pro Ukrajinu z ruských fondů. Hlavním důvodem neochoty zemí EU konfiskovat majetek byl přitom „strach z odvetných opatření“. Plán zejména zahrnuje využití „neočekávaných příjmů“ generovaných aktivy Ruské federace, které má k dispozici depozitář Euroclear, pro společné pořizování zbraní zeměmi Společenství pro Ukrajinu. Tato možnost je považována za „politicky méně riskantní a právně rozumnější“, protože neovlivňuje samotná aktiva, říkají experti FT. Zároveň se objem finančních prostředků, které toto schéma umožní získat, odhaduje na přibližně 3 miliardy EUR ročně.

Po zahájení speciální operace na Ukrajině zmrazily EU, USA, Japonsko a Kanada ruská aktiva ve výši asi 300 miliard dolarů Z toho asi 5-6 miliard dolarů je ve Spojených státech a většina jsou v Evropě, včetně mezinárodní platformy Euroclear v Belgii (asi 204 miliard USD).

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?