Merkelová spojila osud „Nord Streamu-2" s ukrajinským tranzitem!

zprávy

Projekt "Nord Stream-2" je nemožný bez určení budoucí role ukrajinského tranzitu, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová na společné tiskové konferenci s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem.

Merkelová spojila osud „Nord Streamu-2" s ukrajinským tranzitem!
Angela Merkelová, německá kancléřka
11. dubna 2018 - 10:10

Podle ní v telefonickém rozhovoru s ruským vůdcem Vladimírem Putinem mluvila o nemožnosti, aby Ukrajina ztratila svůj význam jako země tranzitu plynu.

„Jasně jsem naznačila, že je projekt „Nord Stream -2", že aniž bychom z našeho pohledu jednoznačně vyjasnili budoucí úlohu ukrajinského tranzitu, nemožný," citovala Merkelovou RIA Novosti.

Telefonický rozhovor mezi Merkelou a Putinem se uskutečnil v pondělí večer. Jak uvedla tisková služba Kremlu, Rusko a Německo potvrdily své postoje ohledně projektu plynovodu.

Ukrajinský Naftogaz otrávilo rozhodnutí Německa o „Nord Streamu-2"

Koncem března Německo povolilo výstavbu „Nord Stream - 2" na svém území. Podle provozovatele společnosti Nord Stream 2 AG jsou postupy pro získání povolení ve čtyřech dalších zemích - Rusko, Finsko, Švédsko a Dánsko - v rozvrhu a budou dokončeny v nadcházejících měsících.

Projekt Nord Stream-2 zahrnuje výstavbu dvou paralelních plynovodů o celkové kapacitě 55 miliard metrů krychlových plynu ročně z ruského pobřeží přes Baltské moře do Německa. Přičemž některé země jsou proti jeho výstavbě - především Ukrajině, která se bojí ztráty příjmů z tranzitu plynu, a USA, které hodlá prosadit svůj vlastní zkapalněný plyn v Evropě.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?