Na Ukrajinu se pašuje vakcína proti Covid-19 a probíhá tajné očkování

zprávy

Prezident Vladimir Zelenskij se obrátil na bezpečnostní službu Ukrajiny s žádostí o kontrolu informací o nelegálním dovozu vakcín proti Covid-19 do země. Prezident o tom napsal na kanále Telegram.

Na Ukrajinu se pašuje vakcína proti Covid-19 a probíhá tajné očkování
Ilustrační foto
7. ledna 2021 - 09:01

„Nařídil jsem bezpečnostní službě a dalším příslušníkům donucovacích orgánů, aby okamžitě zkontrolovali informace o údajném pašování vakcíny proti koronaviru na Ukrajinu. Pokud někdo skutečně myslel tajně a v rozporu se zákonem dovážet vakcínu k prodeji, reakce by měla být co nejtvrdší," napsal prezident.

Zelenskij poznamenal, že stát má jasný očkovací plán. Podle něj budou očkováni nejprve lidé z rizikových skupin a ti, kteří jsou v první linii v boji proti Covid-19.


Ukrajinský web Strana.ua již dříve uváděly že ukrajinští nejvyšší představitelé, politici a podnikatelé jsou  již v Kyjevě očkováni vakcínou proti koronaviru , která byla nelegálně dovážena na Ukrajinu.

V Kyjevě začalo tajné VIP očkování proti koronaviru. Cena dávky - až 3000 euro

Očkování probíhá tajně na jedné ze z soukromých klinik v Kyjevě. Informace o tom nemůžete veřejně najít, šíří se od známých k známým.

Původ vakcíny není znám, ale prodejci tvrdí, že se jedná o lék vyvinutý německou společností BioNTech a americkým Pfizerem. A ujišťují, že vakcína není falešná. Touto vakcínou se v zemích EU začalo očkovat již od 27. prosince. Je používána také v USA, Izraeli, Velké Británii a mnoha dalších zemích.

Oficiálně se tato vakcína na Ukrajinu nedováží. Navíc není známo, kdy k tomu vůbec dojde, protože úřady s touto společností nepodepsaly smlouvy. Zatím existuje pouze jedna smlouva - na nákup 1,9 milionu dávek vakcíny od čínské společnosti Sinovac Biotech. Načasování jeho dodání však také ještě není jasné, protože ještě není ani registrována v Číně.

(rp,prvnizpravy.cz,112.ua, strana.ua, foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif