Putin: To nebyl film, ale tisíce zabitých a zraněných v Karabachu!

zprávy

Tisíce zabitých a zraněných v Náhorním Karabachu nejsou filmem, ale tragédií, která se děla konkrétním lidem, takže hlavním výsledkem dosažených dohod byl konec krveprolití.

Putin: To nebyl film, ale tisíce zabitých a zraněných v Karabachu!
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
18. listopadu 2020 - 11:06

Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin. „Více než čtyři tisíce lidí zemřelo, pouze podle oficiálních údajů - ve skutečnosti si myslím víc. Desítky tisíc jsou zraněny, zmrzačeny. Poslouchejte, tohle není film, to je tragédie, která se děje v životě, s konkrétními lidmi, s konkrétními rodinami. Proto je hlavním výsledkem zastavení krveprolití,“ uvedl Putin ve vysílání televizního kanálu Rusko 24 s odkazem na dohody o Karabachu.

Podle něj v okamžiku, kdy azerbajdžánská armáda dostala pod kontrolu město Šuši a mohla pokračovat na Stepanakert, bylo zájmu arménské strany ukončit bojová dějství.

Na pozadí protestů v Jerevanu ruský prezident Vladimir Putin varoval, že odmítnutí Arménií současné dohody o Karabachu by bylo pro tuto zemi sebevraždou.

„Byla by to sebevražda. Premiér Pašinjan, je pro něj to samozřejmě je těžké, ale nastínil skutečný obraz, skutečný stav věcí, jaký byl v době podpisu našeho třístranného prohlášení, a jaký je dnes. Nemám co dodat. Řekl celou pravdu,“ řekl Putin s tím, že v ohledně dohody „bojovalo o každou větu“.


Zároveň poznamenal, že je na každá zemi dohody dodržovat či nikoliv, ale neplnit své závazky by bylo velkou chybou. „Doufám, že se tak nestane,“ dodal ruský vůdce.

K roli Turecka uvedl, že Ankara nikdy netajila svoji podporu Azerbajdžánu, zejména po rozpadu SSSR. Podle něj lze postupy Ankary hodnotit různým způsobem, nedomnívá se však, že by porušila mezinárodní právo s tím, že navíc přesvědčil tureckou stranu, aby do Karabachu neposílala své mírotvůrce. Což by mohla arménská armáda považovat za provokaci.

10. listopadu podepsali vůdci Ruska, Ázerbájdžánu a Arménie Vladimir Putin, Ilham Alijev a Nikol Pashinyan společné prohlášení o úplném ukončení nepřátelských akcí v Náhorním Karabachu. Podle prohlášení se Arménie a Ázerbájdžán zastaví na svých okupovaných pozicích, poté se řada regionů dostane pod kontrolu Baku, strany provádějí výměnu vězňů, ruské mírové síly jsou rozmístěny podél kontaktní linie a koridoru Lačin spojujícího Karabach s Arménií.

V Jerevanu probíhají opoziční shromáždění, jejichž účastníci požadují rezignaci arménského předsedy vlády Nikola Pašinjana kvůli tomu, že podepsal dohodu o příměří v Karabachu (mimochodem Putin upozornil, že samotná Arménie neuznala nezávislost Náhorního Karabachu). V reakci zvláštní vyšetřovací služba Arménie zahájila trestní řízení podle článku „organizování a pořádání shromáždění v rozporu s nařízením stanoveným zákonem“, jehož maximální sankce stanoví dvouměsíční zatčení. Nicméně protesty pokračují.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif