Senátor Rand Paul zablokoval 40 miliard dolarů pro Ukrajinu

zprávy

Republikánský senátor Rand Paul zablokoval návrh zákona o poskytnutí rekordních 40 miliard dolarů na pomoc Ukrajině, kterou požadoval prezident Joe Biden.

Senátor Rand Paul  zablokoval 40 miliard dolarů pro Ukrajinu
Senátor Rand Paul
13. května 2022 - 09:01

Paul prosazoval, aby byl do návrhu zákona přidány formulace, které umožní  zvláštnímu inspektorovi dohled nad penězi a zbraněmi, které USA posílají na Ukrajinu.

„Neměli byste vyhodit všech 40 miliard dolarů bez jakéhokoli dohledu. A i když jsme měli speciálního generálního inspektora, udělali jsme to v Afghánistánu - nezastavilo to veškeré plýtvání – ale alespoň to nutí zloděje, aby si dvakrát rozmysleli, než ukradnou peníze," řekl Paul.

Vyjádřil také znepokojení nad dodatečnými půjčkami potřebnými k financování balíčku.

„Přísahám na americkou ústavu, ne na žádný cizí národ... Nemůžeme zachránit Ukrajinu odsouzením americké ekonomiky k záhubě," řekl Paul.

Dříve Sněmovna reprezentantů  návrh zákona celkem snadno schválila 368 hlasy  – proti bylo pouze 57 kongresmanů a všichni to byli republikáni.



Sněmovně reprezentantů dominují demokraté s 221 demokraty, 208 republikány a šesti křesly neobsazenými minimálně do pololetních voleb v listopadu 2022.  

Nyní bude otázka hlasování v Senátu o přidělení 40 miliard dolarů Ukrajině odložena minimálně do příštího týdne.

Republikáni nemají v Senátu obvyklou většinu: ze stovky členů horní komory amerického parlamentu je přesně polovina spolupracovníků bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, 48 z Demokratické strany a zbývající dva jsou považováni za nezávislé, ale jsou součástí demokratické koalice.

Ze 40 miliard dolarů by mělo být 11 miliard okamžitě vynaloženo na nákup a přepravu vojenského materiálu a zbraní z amerických zásob na Ukrajinu Bidenovou správou.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)





43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif