Smrt al-Bagdádího je pravdou a nebo je to jenom Trumpovo PR?

zprávy

Donald Trump oznámil, že Abú Bakr al-Bagdádí, zakladatel a vůdce teroristické milice islámského státu, byl zabit speciálními silami USA v cílené vojenské operaci v Sýrii.

Smrt al-Bagdádího je pravdou a nebo je to jenom Trumpovo PR?
Donald Trump, americký prezident
28. října 2019 - 06:20

„V neděli jsem poslouchal jeho prohlášení a následnou dobu vyhrazenou pro otázky, která trvala 48 minut. To, co popisuje jako konec operace, je plné nesrovnalostí a je naprosto neuvěřitelné. Zabití al-Bagdádího bylo ohlášeno v posledních letech, konkrétně v letech 2014, 2015, 2017 a 2018. Proč bychom tomu měli věřit teď?,“ píše von Freeman na blogu Schall und Rauch a pokračuje.

To, co říká Trump, mi připomíná příběh o údajném zabití Usámy bin Ládina dne 2. května 2011 v Pákistánském Abbottabadu. Proces je velmi podobný. Američané přiletěli  četnými vrtulníky, přistáli v domě, vyhodili do vzduchu zeď a potom byla přestřelka mezi vojáky a obyvateli. S Bin Ládinem to bylo stejné. V té době Obama získal vavříny jako vrah největšího teroristy všech dob. Nyní je to Trump. Vypadá to jako PR show.

Trump hlásí, že informace o pobytu al-Bagdádího byly získány před měsícem. Protože však dnešní největší terorista na světě (Trumpova slova) často změnil místa, museli si být jisti. V domě bydlely dvě ženy, 14 dětí a několik tělesných strážců. Ženy a většina tělesných strážců (s trhací vestou) byly zabity a 11 dětí bylo předáno do bezpečí. Al-Bagdádí prý utekl do tunelu se třemi dětmi, ale tam nebyl východ, a taky zabil sebe a děti zapálením své výbušné vesty.

Televizní snímky operace měly být vysílány přímo ze Sýrie do Washingtonu. Jak řekl Trump, žádný americký voják nebyl zraněn, jen bígl.

Trump výslovně poděkoval Rusku, Turecku, Sýrii a Iráku za jejich spolupráci a za to, že jim umožnily přelet amerických letadelt nad jejich kontrolovanými oblastmi při zpátečním letu.

„Rusko se k nám chovalo skvěle, otevřelo vzdušný prostore - museli jsme přeletět přes určité oblasti obsazené Ruskem, Rusko bylo skvělé," řekl Trump.



Jaké jsou nesrovnalosti?

  • Za 15 minut nikdy nemůžete udělat analýzu DNA a rozhodně ne na bojišti. Ve specializované laboratoři to trvá mnoho hodin nebo dokonce dní. To, co říká Trump, je nemožné. Kromě toho, odkud získali srovnávací vzorek?
  • Pokud se tunel zhroutil na Bagdádího, jak potom zkoumali jeho tělo?
  • Proč Trump neukazuje průstřely těla al-Bagdádího nebo alespoň jeho tváře, aby svět viděl? Američané se nebojí jinak ukázat těla svých zabitých zavražděných „nepřátel“, jako například Che Guevaru, Saddáma Husajna nebo Muammara al-Kaddáfího. Teprve poté, co údajně zastřelili Usamu, tělo neukázali.
  • Proč by měl al-Bagdádi prchnout do tunelu, který nemá východ, a pak na konci tunelu se vyhodit do vzduchu? To nedává smysl. Kromě toho, proč brl tři děti, které zpomalují únik?
  • Na rozdíl od Trumpa, ministr obrany Esper říká, že dva američtí vojáci byli při operaci lehce zraněni.

Ve zprávě o průběhu operace nám Trump říká, že vrtulníky létaly stejným způsobem tam a zpět, tj. Z východu Iráku přes oblast kontrolovanou Sýrií, Tureckem a Ruskem na západ od Sýrie. Poté ale říká, že po operaci by přistály v přátelském přístavu na Západě, který může být pouze v Turecku, na Kypru nebo v Izraeli.

Dům, kde pobýval al-Bagdádí, byl v oblasti pod kontrolou ISIS v provincii Barischa v Idlibu v severozápadní Sýrii. Ale Trump říká, že na místě bylo umístěno 11 dětí do bezpečných rukou. Jak je to možné, když byli ponecháni na nepřátelském území pod ISIS?

  • Ano, a přesně tehdy, když Trump před několika dny ohlásil stažení amerických jednotek ze Sýrie. Šest let údajně hledali vůdce ISIS a přesně tam, kde jsou v Sýrii, ho našli a zabili ho . Trump oznámil, že američtí vojáci zůstávají v Sýrii, aby chránili ropná pole a aby je vyplenili americké ropné společnosti.


Existují zajímavé reakce, které také o Trumpově prohlášení pochybují:

Íránský ministr informací a komunikací uvedl, že operace nebyla nic zvláštního, protože al-Bagdádího  vytvořili v USA. „Nic moc, právě jsi zabil své vlastní stvoření,“ napsal Mohammad Javad Azari Jahromi v neděli na tweetu.

Správně, ISIS se narodil ve Washingtonu kvůli válce proti Asadovi. Jak si vzpomínám, v roce 2016 Trump během volební kampaně řekl, že Obama byl „zakladatelem ISIS“ a jeho demokratický soupeř Hillary Clintonová byla „spoluzakladatelkou“ teroristické organizace.

Vzhledem k tomu, že je Trump v prezidentském úřadu, prostě lže a dělá to samé jako jeho předchůdci.

Ruské ministerstvo obrany pak říká, že neví nic o spolupráci v této americké operaci v Idlibu, za kterou Trump Rusku poděkoval.

„Ruské ministerstvo obrany nemá žádné spolehlivé informace o amerických vojácích, kteří provádějí operaci s cílem "eliminovat bývalého vůdce IS Abú Bakr al-Bagdádího v turecké části delakační zóny Idlib," uvedl mluvčí ministerstva generál. Igor Konašenkov.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nevěděli, že se zapojili do této mise s americkými leteckými silami, které měly vstoupit do vzdušného prostoru přes de-eskalační zónu Idlibu.

Konašenkov také poznamenal, že zprávy o údajné smrti teroristického vůdce pravděpodobně nebudou mít vážný dopad na současnou situaci v Sýrii.

„Od chvíle, kdy ISIS konečně porazila syrská vládní armáda, kterou podporovalo ruské letectvo na začátku roku 2018, ztratila smrt Abú Bakr al-Bagdádiho strategický význam pro situaci v Sýrii nebo pro akce zbývajících teroristů v Idlibu, “řekl.

Co z toho všeho lze vyvozovat? Proběhla tato operace ???

Je to čistě PR akce, Trumpovo „zamlžení“  pokusu o jeho odstranění a propaganda pro volby v roce 2020, stejně jako Obama použil pro své znovuzvolení „odstranění“ Usámy bin Ládina?

Pravděpodobně je to jen fantom zabitý, protože kde jsou důkazy, byl to opravdu Abú Bakr al-Bagdádi? Chyběl i Usáma bin Ládin.

Protože jsou zabíjeni „největší teroristé na světě“, proto jsou USA údajně ve všech válkách, a pak se neukazují žádné důkazy o těchto triumfech... věříme?

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif