Vesmírné centrum v Ramsteinu: NATO se chystá na válku ve vesmíru

zprávy

Plány NATO jsou výsledkem zásadního rozhodnutí z loňského roku: Vyhlásit vesmír za nezávislou oblast operací.

Vesmírné centrum v Ramsteinu: NATO se chystá na válku ve vesmíru
Ilustrační foto
20. října 2020 - 06:20

Kromě USA se v posledních letech ve vesmíru výrazně rozšířily aktivity dalších států, zejména Ruska, Indie a Číny. Obrana ve vesmíru se pro NATO stává stále důležitější. V Porýní-Falcku proto má být postaveno vesmírné centrum.

NATO pokračuje v přípravách na obranu aliance ve vesmíru. Podle informací Německé tiskové agentury a „Süddeutsche Zeitung“ chtějí ministři obrany 30 členských států oznámit tento čtvrtek výstavbu vesmírného centra. Má být přidruženo k velení vzdušných sil NATO v Ramsteinu ve spolkové zemi Porýní-Falc a především má sloužit jako koordinační bod pro dohled nad vesmírem.

V budoucnu by v Ramsteinu mohly proudit informace o možných hrozbách proti satelitům. Je také možné, že se vesmírné středisko později rozšíří na velitelské středisko pro obranná opatření.

Podle informací Německé tiskové agentury bude v nejbližší době zřízen jakýsi think tank pro vesmírné aktivity NATO. Kalkar v Severním Porýní-Vestfálsku a Toulouse ve Francii byly nedávno uváděny jako možná místa pro takzvané kompetenční centrum. V Kalkaru již sídlí Joint Air Power Competence Center (JAPCC), Toulouse inzeruje, že se tam právě zřizuje francouzské národní vesmírné velení.



Plány NATO jsou výsledkem zásadního rozhodnutí z loňského roku vyhlásit vesmír za nezávislou oblast operací. Rezoluce umožňuje NATO například požadovat od spojenců poskytnutí kapacit pro satelitní komunikaci nebo přenos obrazových dat pro operace. Kromě toho to vedlo k ještě intenzivnějším diskusím v alianci o případu, kdy by možné útoky z vesmíru nebo ve vesmíru měly být v budoucnu považovány za „případ“ pro  alianci.

„NATO nemá v úmyslu rozmístit zbraně ve vesmíru, ale musíme zajistit, aby naše mise a operace měly odpovídající podporu,“ řekl loni generální tajemník Jens Stoltenberg. Například vesmír má zásadní význam pro systémy včasného varování, komunikaci a navigaci.

Nor narážel na skutečnost, že NATO je stále více závislé na technologiích ve vesmíru. Komunikace během vojenských operací probíhá prostřednictvím satelitů; slouží k průzkumu a špionáži i k navigačním systémům. To naopak znamená, že útok na satelity států NATO by mohl výrazně snížit jejich obranné schopnosti. Útoky na satelity by navíc mohly být použity v případě války k paralyzování částí veřejného života. Mohlo by být například vážně narušeno zpracování bezhotovostních platebních transakcí nebo navigačních systémů pro silniční, námořní a letecký provoz.


Kromě zemí NATO a USA v poslední době významně rozšířily své možnosti ve vesmíru také země jako je Rusko, Čína a Indie. Rusko letos vyvolalo senzaci několika testy protisatelitních zbraní poté, co Indie v loňském roce úspěšně otestovala protisatelitní raketu sestřelením vlastního satelitu.

V roce 2019 americké ozbrojené síly uvedly do provozu své nové velení pro operace ve vesmíru. „Pokud jde o obranu Ameriky, nestačí mít pouze americkou přítomnost ve vesmíru,“ řekl tehdy americký prezident Donald Trump. „Musíme mít ve vesmíru americkou nadvládu. Nepřátelé USA by mohli použít novou technologii k útoku na satelity na oběžné dráze, které jsou „kritické pro naše operace na bojišti a pro naše životy doma“.

(rp,prvnizpravy.cz,n-tv,foto:arch.)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif