Zelenskij chválí čínské komunisty: Čína je partnerem číslo jedna

zprávy

Před týdnem ukrajinský web Strana.ua  psal o politickém flirtování, které Kyjev zahájil ve vztahu k Pekingu.

Zelenskij chválí čínské komunisty: Čína je partnerem číslo jedna
Vladimir Zelenskij,ukrajinský prezident
15. července 2021 - 03:20

Ze strany „Sluha lidu“ bylo Číňanům adresováno mnoho poklon. Ukrajina dále stáhla svůj podpis z americké výzvy na obranu ujgurského lidu. Vláda zároveň podepsala významnou dohodu s Nebeským impériem o financování infrastrukturních projektů v rámci velkých staveb.

To vše bylo o to překvapivější, že ne tak dávno byl závod Motor Sič odebrán Číňanům, poté se Ukrajina rozhodla žalovat Peking, který naznačil, že by mohl začít investovat na anektovaném Krymu.

Ale na Ukrajině se rychle pokusili konflikt vyhladit a prohlásili, že s Nebeským impériem nedošlo ke konfliktu.

„Bankova Street“  chce udržovat vztahy s Čínou ze dvou důvodů: Zaprvé je to velký prodejní trh a obchodní partner a také zdroj investic.

Zadruhé, Zelenskij se snaží vytvořit protiváhu tlaku Spojených států, které za malé injekce úvěrů požadují podřízení soudního systému a státních společností pod USA.

Mimochodem, v táboře proamerických aktivistů začali kritizovat ukrajinské úřady za „čínský obrat“. V posledních dnech se naopak pro-čínská rétorika ještě zesílila



První hovor Si a bezvízový styk s Čínou

Kancelář prezidenta Ukrajiny včera oznámila, že Zelenskij uskutečnil svůj první telefonický rozhovor s čínským premiérem Si Ťin-pchingem. Zpráva byla tak nadšená, jen jak to diplomacie umožňuje.

Text byl plný frází jako „strategické partnerství“, „přátelství mezi našimi národy“. Zelenskij dokonce uvedl, že čínská „vakcína zachránila životy mnoha Ukrajinců“.

Připomněl také, že „Čína je největším obchodním a ekonomickým partnerem Ukrajiny ve světě.“

„Zajímá nás plné využití potenciálu bilaterální spolupráce, zejména v oblastech obchodu a velkých infrastrukturních projektů,“ poznamenal ukrajinský prezident a poznamenal, že obchodní obrat mezi zeměmi již druhým rokem roste navzdory pandemii.

Zelenskij uvedl, že se od čínských investorů očekává, že budou stavět přístavy, silnice, železniční spoje, stejně jako modernizovat infrastrukturu měst. V tomto okamžiku Si Ťin-pching ocenil „velkou stavbu“.

Strany označily za další prioritu zvýšení vývozu ukrajinských zemědělských produktů do Číny. A Zelenskij řekl, že Ukrajina by se mohla stát „mostem do Evropy“ pro čínské zboží.

Jedním z důležitých prohlášení je dohoda o bezvízovém styku. A pak se řekly věci, které by mohly Západ vyrušit.

„Vladimir Zelenskij potvrdil neměnnost ukrajinského postoje k otázce sjednocené Číny,“ uvedla prezidentská tisková služba ve svém prohlášení. To znamená, že Ukrajina v zásadě podporovala svrchovanost Číny nad Tchaj-wanem, což je de facto USA zpochybňováno.


Čínská komunistická strana „jde příkladem celému světu“

Den před touto výzvou o Číně a její komunistické straně hovořili vůdci „Sluha lidu“ - šéf strany Alexander Korněnko a vůdce frakce David Arachamia. Chválili Čínu v ruštině.

Arahamia řekl, že čínský velvyslanec mu předal svázaná díla Si Ťin-pchinga a on si je přečte. „Čínský příklad je jedinečný, hlavně díky čínské komunistické straně ... Četl jsem a obdivuji horizont plánování,“ řekl.

Korněnko uvedl, že Čína ukázala „důležitý příklad“ toho, jak „plnit úkoly, předstihnout tempo růstu a překonat chudobu“ co nejdříve. A na rozdíl od Arachamia Alexander Korněnko přímo chválil ČKS - Čínskou komunistickou stranu.

„Míra ekonomického růstu, kterou ČLR prokazuje pod vedením Čínské komunistické strany a jejích vůdců, je jednoznačně příkladem pro celý svět,“ uvedl.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif