Bude nebo nebude? Langer se zamyslel nad osudem ODS

politika

Namísto modré vlajky Eurorealismu bude ODS mávat nad hlavou duhovým fáborem Europeismu SPOLU. Těmito slovy zhodnotil Ivan Langer úmysl ODS jít do eurovoleb společně s lidovci a TOP 09. A bude nebo nebude ODS, ptá se.

Bude nebo nebude? Langer se zamyslel nad osudem ODS
Ivan Langer
27. října 2023 - 07:03

Předvolební koalice mají v politice smysl. Sledují-li jasně určený cíl: dosáhnout větší sílu v zastupitelském sboru a mít tak větší možnost vládnout - obci, městu, kraji, státu.  

Cíl koalice SPOLU v parlamentních volbách byl přesně takový. A třebaže s velkou dávkou štěstí (viz propadlé hlasy) slavil úspěch. Již druhým rokem jsou ODS, KDU-ČSL a TOP09 součástí vládní koalice a vládnou republice. Cíle vládnout bylo dosaženo.

Přemýšlím, jaký je cíl vytvořit koalici SPOLU do europarlamentních voleb? O vládnutí EUropě nemůže jít. Počet českých europoslanců je příslovečnou kapkou ve Štrasbursko-Bruselském moři. Kapkou o to menší, že jsou rozdělení do různých politických frakcí. V případě SPOLU do často antagonistických frakcí. (viz komentář).


Není-li cílem vládnutí EUropě a má-li být cílem vládnutí, je cílem domácí vládnutí. Ne vládní vládnutí, ale stranické vládnutí. Průzkumy preferencí neukazují vedením stran koalice SPOLU nic pozitivního KDU-ČL a TOP09 pod pěti procenty, ODS někde mezi 10-12 procenty.  Strategie "dejme to dohromady, ono se to ztratí, členům to nějak vysvětlíme" je cíl, který spojuje: 

Za cenu ztráty posledních zbytků identity ODS. 
Za cenu ztráty volebního potenciálu ODS.

Je-li cílem vedení ODS vytvoření nové politické strany - hnutí SPOLU, má to členům říct a dodat "kdo chce s námi ať jde, kdo chce zůstat, ať zůstane". Bylo by to odvážné, ale upřímnější, než postupné rozpouštění strany v "Petrově, Marianově, Markétiném kotlíku". Odvahu si žádá i rozhodnutí kandidovat v europarlamentních volbách samostatně. 

Kdy jindy, když ne právě teď? Česká politika má díky ODS (dílem za sebou) před sebou jeden z nejvýznamnějších zápisů do evropské politiky od doby členství ČR v EU. Evropský automobilový průmysl decimující emisní euronorma EURO7 doznala díky excelentní práci Alexandra Vondry (za přispění Martina Kupky) zásadní změnu, znamenající záchranu významné části českého, ale i evropského průmyslu a záchranu stovek tisíc pracovních míst. 

Kdy jindy, když ne právě teď má spolu s ním předseda ODS objíždět Českou republiku a "prodávat" tento politický úspěch; jako důkaz pravdivosti bilboardů Alexandra Vondry a Veroniky Vrecionové "Evropa bez nesmyslů", jako projev eurorealistické politiky ODS, jako součást předvolební kampaně do Evropského parlamentu?!   

Psali jsme:

Kdy jindy, když ne právě teď má ODS přestat odhánět voliče, kteří nechtějí vystupovat z EU, ale mají plné zuby nesmyslů, které se na ně z Bruselu-Štrasburku dnes a denně valí? 

Namísto toho, namísto modré vlajky Eurorealismu, bude ODS mávat nad hlavou duhovým fáborem Europeismu SPOLU. Bude nebo nebude? ODS!" uzavřel svůj komentář ohledně koaličního uskupení ODS + "ti ostatní" s názvem "Zamyšlení občanského demokrata" na svém facebookovém profilu Ivan Langer.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: repro: xtv)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?