Docent Šaradín to nakousl, Hašek a Rajchl to dorazil

politika

Politolog a vysokoškolský profesor Pavel Šaradín zveřejnil několik přehledů, které se týkají úrovně našeho školství a jeho financování. A také na několika příkladech ukázal, jak stát za vlády premiéra Fialy (ne)hospodaří s našimi financemi. 

Docent Šaradín to nakousl, Hašek a Rajchl to dorazil
Docent Pavel Šaradín
22. října 2023 - 06:05

Pavel Šaradín je politolog, který přednáší na Katedře politologie a evropských FF UP v Olomouci a specializuje se na stranický systém České republiky, politické kampaně a lokální a regionální politiku. Dále je také autorem několika knih a mnoha odborných článků a studií. 

„V tomto týdnu jsme se zapojili do celodenní stávky vůči podfinancování vysokého školství. Velmi mne překvapila účast v Aule Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, která má kapacitu 220 osob. Bylo nás kolem 300. V Olomouci bojujeme na dvou frontách, jednak proti nerovnému zacházení se zaměstnanci, přičemž mezi fakulty vedení univerzity dělí peníze nespravedlivým způsobem. A také vůči Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Pro vládu není věda, výzkum a vzdělávání prioritou. Mně by stačilo, kdyby to ministr řekl a netvrdil opak. U Mikuláš Bek je ale zarážející, že jako rektor byl na straně vysokých škol, dnes proti nim bojuje. Přikládám tři přílohy, v jednom obrázku je vidět, jak stoupají náklady na školství, ale vědy a vysokých škol se to nedotkne. A pak, zásadně u nás vzrůstá redistribuce peněz. Základ stability každé společnosti, tedy střední třída, chudne, zisky se přesouvají jinam," napsal na svém facebookovém profilu docent Pavel Šaradín z University Palackého v Olomouci. 



„Nenecháme Vás padnout! Tady máme všichni odpověď koho," napsal na sociální sítí Facebook advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který zároveň sdílel další tabulku, kterou původně na svém profilu zveřejnil docent Šaradín.  



„Děkuji za zveřejnění, Michale. Doprovodil jsem to slovy o tom, že pokud by vláda skutečně chtěla, peníze najde. Ani by mi nevadilo, kdyby ministr školství řekl, že výzkum a vzdělání není prioritou vlády, že byl přehlasován apod. Ale ať netvrdí opak. Pěknou sobotu!" zareagoval na sídlení své tabulky docent Šaradín. 

Na docentovu tabulku později také reagoval advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl. 

„V této tabulce od pana docenta Šaradína z Univerzity Palackého v Olomouci naleznete v kostce celé dva poslední roky vlády Petra Fialy. Bohatí bohatnou, chudí chudnou. Ještě nikdy v historii naší země se za jeden rok tak výrazně nerozevřely nůžky mezi obyčejnými občany a nejbohatšími korporacemi. 

Proto PRO prosazuje zavedení sektorové daně vůči těmto subjektům, jež přinese do našeho rozpočtu dle kvalifikovaného odhadu 70-80 miliard korun. 


Snížíme daně z nemovitostí na původní hodnotu, vrátíme důchodcům jejich valorizaci a výrazně snížíme i spodní sazbu DPH, abychom zlevnili potraviny a léky. Budeme stát na straně našich občanů, nikoliv obřích korporací navyšujících své zisky o miliardy, zatímco polovina našich občanů už sotva vyjde s výplatou. 

Je na čase přestat neustále sahat do kapes našich lidí a najít odvahu k tomu, aby svůj férový podíl na nákladech našeho státu začali platit ti nejbohatší. Fiala tu odvahu nemá a nikdy mít nebude. My ji máme. Proto PRO!" zareagoval na svém facebookovém profilu advokát a předseda PRO Jindřich Rajchl. 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: repro: fb profil)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif