Doubrava: Gaza v zajetí propagandistických hokynářů

politika

Vraždění v Izraeli a v Gaze, co o tom víme? Oficiální zpravodajství v ČR a z Izraele či EU a USA jsou primitivně zaujatá. Z arabských zdrojů také máme informačně pokřivená zrcadla, upozorňuje emeritní senátor Jaroslav Doubrava.

Doubrava: Gaza v zajetí propagandistických hokynářů
Jaroslav Doubrava, emeritní senátor
26. října 2023 - 02:20

Izrael News (24.10.2023) uvedl, že 2 propuštěné ženy v Gaze „prošly peklem". V arabských novinách psali o tom, že ženy uvedly – bylo s nimi „zacházeno dobře".

Izrael News psal, že dvě izraelské rukojmí byly v pondělí večer propuštěny ze zajetí Hamásu s pomocí Červeného kříže a katarského a egyptského zprostředkování: Jocheved Lifšic (85 let) a Nurit Cooper (79 let). Lifšicová řekla, že během dvou týdnů v Gaze „prošla peklem" a vyprávěla, jak byla při únosu bita holí a jak musela projít kilometry tunelů Hamásu pod Gazou až k místu, kde byla držena.


Různé verze jednoho příběhu

Ve středu se v Prvních zprávách objevily informace z Arab News. V tomto saúdském deníku se v ten samý den jako v Izrael New objevila zpráva: „Pětaosmdesátiletá Izraelka, kterou osvobodila palestinská skupina Hamás, v úterý uvedla, že si během únosu "prošla peklem", ale během více než dvou týdnů v zajetí v Gaze s ní bylo zacházeno dobře. Jocheved Lifšicová žila v kibucu Nir Oz, jedné z izraelských komunit poblíž pásma Gazy… „Zacházeli s námi jemně (ohleduplně) a poskytli nám všechny naše potřeby…"

Tím odpověděla na otázku, proč se natáhla, aby potřásla rukou ozbrojenci ve chvíli, kdy byla osvobozena.

Lifšicová popsala své věznitele jako „velmi přátelské" a „velmi zdvořilé" lidi, kteří ji drželi spolu s dalšími čtyřmi zajatci.

Dále uvedla: „Zdálo se, že jsou na to připraveni, připravovali se dlouho, měli vše, co muži a ženy potřebovali, včetně šamponu… Jedli jsme stejné jídlo jako oni – pity se smetanovým sýrem, tavený sýr, okurky. To bylo jídlo na celý den…“ Žena to řekla veřejně novinářům.

Ale propagandističtí hadi z Izrael News jenom napsali, že 2 propuštěné ženy v Gaze „prošly peklem".

Zajímavý byl na stejná témata i článek v New York Times. Na rozdíl od saudského článku, který je více méně pozitivní ve vztahu k únoscům, snaží se v americkém článku vyzdvihnout negativa. Třeba: „Pětaosmdesátiletá izraelská babička v otřesných detailech popsala své sedmnáctidenní utrpení v roli rukojmí.“ Nebo napsali: „Rukojmí dostávali stejně skromnou stravu jako jejich strážci: jediné denní jídlo z pita chleba, dvou druhů sýra a okurky.“

Věta je zavádějící. Pokud napsali, že dostávali jediné denní jídlo, psali o jediném druhu jídla, ne o množství jídla.

Mezi mnoha větami článku jsou i konstatování uvedená v saudském Arab News.



Propagandistické mlčení

Z hlediska propagandy je zajímavé mlčení na Západě kolem prohlášení americké kongresmanky Marjorie Taylor Greeneové o dodávkách zbraní z Ukrajiny radikálním živlům na Blízkém východě. Ruský prezident Putin naproti tomu veřejně uvedl, že nejde o zásobování, ale o únik zbraní z Ukrajiny, což není překvapivé vzhledem k vysoké míře korupce kyjevského režimu. „Černý trh se zbraněmi je uspořádán tak, že ti, kteří si chtějí koupit, tyto zbraně najdou prostřednictvím třetí nebo čtvrté strany," řekl Putin.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?