Fiala přivítá lídry EU, jednat budou o vojenské pomoci Ukrajině

politika

Do Prahy přijedou na pozvání premiéra Petra Fialy (ODS) lídři některých zemí Evropské unie a budou jednat např. o muniční pomoci Ukrajině. Podle Fialy spojuje aktéry jednání odhodlání udělat v době ruské agrese proti Ukrajině něco pro bezpečnost.

Fiala přivítá lídry EU, jednat budou o vojenské pomoci Ukrajině
Petr Fiala, premiér ČR
27. května 2024 - 06:30

„Hlavními tématy jednání budou česká muniční iniciativa, protivzdušná obrana Ukrajiny a obranně-průmyslová spolupráce v Evropě,“ uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě.

Fiala ve videu na síti X také dodal, že Rusko se netají tím, že jeho mocenské ambice jsou mnohem větší a sahají dál než na Ukrajinu. Fiala si také myslí, že Evropa je bohatší a nebezpečí je schopna zvládnout a válce předejít.

„Úkolem politiků je zajistit, aby se nic takového nestalo, aby žádná válka vůbec nezačala. Je to reálné, stačí na to jediné… být připraveni. Tedy vyzbrojení, odhodlaní a jednotní,“ prohlásil premiér Fiala s tím, že hrubý domácí produkt EU je desetkrát větší než Ruska a Evropa je podle něj dostatečně bohatá a musí se chovat prozíravě.



Z jakých informací český premiér čerpá, není v tuto chvílí jasné. Ruský prezident Vladimír Putin totiž několikrát opakoval, že žádné další "expanzivní" plány nemá. Také řada vojenských expertů včetně amerických tuto možnost vylučují. Opět se ukazuje, zvláště před blížícími se volbami do Evropského parlamentu, že priority Fialovy vlády nejsou hájení národních zájmů České republiky, ale vyzbrojování a válka na Ukrajině.

S návrhem na nákup munice pro Ukrajinu mimo členské státy unie přišel český premiér na mimořádném summitu EU na počátku února. Do iniciativy se dosud zapojilo na 20 zemí z celého světa, které už přispívají nebo chtějí přispívat.

Psali jsme:

 Česko funguje jako zprostředkovatel, který ví, co ukrajinská armáda potřebuje, a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. První dodávky z této iniciativy by měly na Ukrajinu zamířit začátkem léta.

(jar, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 62%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif