Fico v Praze a jeho slova k rusko-ukrajinskému konfliktu

politika

Slovenský premiér Robert Fico během své návštěvy v Praze zopakoval, že sankční politika vůči Rusku příliš nefunguje a Slovensko by chtělo, aby na Ukrajině ustaly bojové operace a začala jednání.

Fico v Praze a jeho slova k rusko-ukrajinskému konfliktu
Slovenský premiér Robert Fico v Praze
25. listopadu 2023 - 07:03

Během své první zahraniční návštěvy slovenského premiéra Roberta Fica v Prahe se diskutovalo i o rusko-ukrajinském konfliktu. Zatímco Česká vláda Ukrajinu od počátku jednoznačně podporuje, Slovensko po nástupu nového kabinetu zastavilo vojenskou podporu.

Český premiér uvedl, že považuje za zásadní, jak bude Bratislava vystupovat na evropské úrovni.

„Pro nás je důležité, aby slovenská vláda a pan premiér podporovali společnou evropskou politiku na evropské úrovni. Tam nemám signály, že by to tak být nemělo,“ prohlásil premiér Fiala.

Slovenský premiér Fico uvedl, že bude telefonicky hovořit se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem o humanitární pomoci, ale vojenské podpoře se chce do budoucna vyhnout. Slovenská vláda podle něj považuje konflikt za zamrzlý. Fico je také toho názoru, že sankční politika vůči Rusku příliš nefunguje. Slovensko by chtělo, aby na Ukrajině ustaly bojové operace a začala jednání. Zároveň ale zdůraznil, že hodnotově se pozice Slovenska nezměnila.



„Nemáme žádný spor v hodnotových otázkách, velmi jasně jsme řekli, že použití ruské vojenské síly je porušením mezinárodního práva,“ doplnil slovenský premiér Fico.

O válce mluvil Fico i na ranní pracovní snídani s předsedou Senátu Milšem Vystrčilem.

„I když má Slovensko po návratu Fica k moci v tento okamžik jiný pohled na rusko-ukrajinský konflikt, to, abychom nadále rozšiřovali, upevňovali a rozvíjeli česko-slovenské vztahy, má jednoznačně přednost před ambicemi jednotlivých politiků,“ řekl po schůzce se slovenským premiérem předseda Senátu Vystrčil.

Robert Fico podle něj potvrdil, že Slovensko podporuje Ukrajinu, podporuje její nárok na územní celistvost, svébytnost a nezávislost.

Psali jsme:

„Na druhé straně názor, že Slovensko v této chvíli nebude dodávat Ukrajině zbraně a že je pro okamžitá mírová jednání, potvrdil rovněž. Ukázalo se, že v tomto náš názor není shodný,“ dodal předseda Senátu Miloš Vystrčil.

(dan, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?