Jak by měly vypadat dávky? Jurečka s Juchelkou ve při

politika

V Partii se na CNN Prima News střetli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se stínovým šéfem tohoto resortu za hnutí ANO Alešem Juchelkou. A bylo veselo.

Jak by měly vypadat dávky? Jurečka s Juchelkou ve při
Z pořadu Terezie Tománkové na CNN Prima News
26. února 2024 - 06:30

Moderátorka pořadu Terezie Tománková otevřela debatu otevřela diskusí o sloučení několika dávek do jedné velké superdávky, jak ji připravil resort vedený Marianem Jurečkou.

„Ke snížení té dávky dojde tam, kde s námi ty rodiny nechtějí spolupracovat, nekomunikují s námi, neposílají děti do školy, případně mají majetky, které u současného modelu dávek nezohledňujeme,“ řekl na CNN Prima News Jurečka s tím, že lidé budou muset vystupovat aktivněji na pracovním trhu, což v konečném důsledku bude mít pozitivní efekt pro celou společnost.

„Pohorší si pouze ti, kteří nebudou chtít spolupracovat, nebudou aktivní na pracovním trhu a nebudou chtít pracovat ani v rámci veřejné služby. Ale rozhodně nechceme trestat nikoho za to, že má třeba dům po rodičích a chce zabezpečit své děti, tak to budeme brát jako zodpovědné chování. Abychom netrestali zodpovědného rodiče, který zřídil stavebko dětem a má nějaké úspory na účtu. Takového člověka rozhodně nebudeme nutit, aby to stavebko rychle vypověděl. Na druhé straně se nestane, aby někdo, kdo má deset nemovitostí, tak aby pobíral dávky,“ prohlásil dále ministr Jurečka.



„Tady já s panem ministrem souhlasím. Ale tady bude opravdu záležet na těch detailech. Já totiž pana ministra podezřívám, že on každý týden přijde s něčím novým, ale není to dopracováno do detailu,“ řekl nazlobeně Juchelka.

Poté se diskuse stočila k důchodům a slova se chopil Jurečka s tím, že budou existovat profese, kde bude možné odejít do důchodu až o pět let dříve a bez sankcí. Jedním dechem však dodal, že nelze říct, že by do této skupiny patřili automaticky např. všichni svářeči.

„Dneska není úplně svářeč jako svářeč. Záleží na tom, na jakém provozu pracujete a s jakými technologiemi,“ prohlásil ministr na CNN Prima News.

Psali jsme:

„Tady se otevírá Pandořina skříňka. Já opravdu tady panu ministrovi nerozumím už od prvního okamžiku, kdy tu tzv. důchodovou reformu připravuje. Mě samozřejmě zajímá ten výčet dotčených profesí. Bude tam spousta neuralgických bodů u zdravotnických profesí, u zdravotních sester a u lidí, kteří pracují na tři směny. Doufám, že se o tom budeme moct ještě bavit, že to prostě není jen něco, co koalice protlačí svou stoosmičkou,“ kontroloval Jurečkovi Juchelka a dodal, že by bylo lepší u některých profesí postupovat plošně.

Juchelka také vyčetl ministrovi, že dělá jen "PR" tiskové konference, ale detaily různých kroků vlády že nevysvětluje.

(dan, prvnizpravy.cz, screen: cnn prima)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif