Jan Schneider: Pošuci nejen ve Strakovce

politika

Karel Havlíček Borovský napsal: „Jsou toliko dvě politické strany na světě. Strana poctivých a strana nepoctivých. Poznáte je podle toho, kterak školství podporují."

Jan Schneider: Pošuci nejen ve Strakovce
Jan Schneider
25. srpna 2023 - 07:10

Současnému školství chybí 9 až 27 miliard korun. Nicméně Fialova vláda chce naopak krátit takto poddimenzovaný rozpočet školství ještě až o 29 miliard korun. Možná i proto, aby se na školách neučilo, co psal Havlíček, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Vláda naopak fedruje zbrojní rozpočet, aniž by měla skutečně kriticky zoponovanou analýzu hrozeb a z nich vyplývajících bezpečnostních rizik. Hodlá pořídit tu nejdražší výzbroj, i když to velmi pravděpodobně vůbec obranné schopnosti republiky nezvýší. Ba naopak, začneme být podezřelí, že se připravujeme na útok. Stíhačky F-35 jsou totiž nosiči jaderných zbraní, a těch se při obraně domoviny nepoužívá.

Přitom skutečné bezpečnostní potřeby státu jsou zcela jinde. Vodohospodáři celosvětově a dlouhou dobu varují, že příští války, nemluvě o migračních vlnách, budou způsobeny bojem o pitnou vodu. Její zadržování, distribuce a šetrné využívání je dlouhodobým úkolem. Jak jsme v této linii za této vlády pokročili?

Leda tak, že jinak neviditelná ministryně, proslulá svou "strategickou komunikací", hodlá naprosto rozbořit současný systém rezortních výzkumných pracovišť. Aniž by o tom mluvila s odborníky, jichž se to týká. O tom, že by usilovala na úkor otesánkovsky přecpaného rozpočtu na obranu podstatně zvýšit rozpočet na vědu a výzkum, o tom ani slůvko, natož "strategická komunikace". Asi jí nedošlo (a otázka je, zdali se tak vůbec mohlo stát), že by se posílením vědy a výzkumu mohla významně zvýšit kondice našeho státu, včetně jeho obranyschopnosti.

Celý svět je soužen přírodními pohromami a haváriemi. Místo toho, aby vláda vedená skutečně humanitárními důvody systematicky zvyšovala rozpočet na posílení kapacit hasičů a vůbec celého záchranného systému, cpe peníze do vydržování německé energetiky a zajišťování práce pro zahraniční zbrojovky.

Obyvatelstvo s hrůzou sleduje úpadek našeho zdravotnictví. Nejde o několik špičkových pracovišť, ale o systematickou základní lékařskou péči, a ještě lépe o prevenci. Tím by se ale snižoval obrat toho grandiózního kšeftu se zdravím. O nedostatku dentistů je snad zbytečno hovořit. Místo jejich systematického vzdělávání (které by ovšem předpokládalo jejich následný závazek, že budou pracovat v naší vlasti) chrlí vysoké školy jakési genderové pošuky, čekající na jakoukoliv příležitost, při níž by mohli vyjeknout utržením jakési psychické újmy a tak týrat přednášející.

Zemědělství jde cugrunt, kritickou infrastrukturu ovládají cizí vlastníci, migrační vlny destabilizují bezpečnostní situaci, ale ministři se volným tempem střídají, a až ve funkcích se začínají seznamovat s rezortními problémy. Ryba smrdí od hlavy. Škody vzrůstají každým dnem vlády této politické garnitury, z nichž si na závěr všimnu dvou pošuků.

Jan Schneider: Vystrčil a matematika

Prvním je předseda Senátu Miloš Vystrčil, který (Právo, 19.srpna) prohlásil: "Zvyšování daní, které je v konsolidačním balíčku, bylo dříve kompenzováno snižováním daní, a my se hlavně snažíme, aby se celková daňová kvóta oproti předchozímu období nezvyšovala." Tento naprosto neuvěřitelný výrok, který láme nejen logiku a slušné mravy, ale i arktické ledy, je nutno číst opakovaně. Prostě my vám drze zvýšíme daně, i když jsme před volbami drze říkali pravý opak, a drze zdůvodníme to tím, že doteď jste ty budoucí zvýšené daně měli kompenzovány těmi nižšími daněmi, které zavedla předchozí vláda, kterou my nyní drze pomlouváme. Drzé čelo je totiž lepší než poplužní dvůr, má na tom svém vepsáno Vystrčil, jehož jedinou omluvou může být, že je nesvéprávný a neví, co povídá.

Druhým je zaminír Jan Lipavský, který se dopustil historických výkladů v těch samých novinách. Tento nedovzdělaný (možná i nedovzdělavatelný) samolibec k tématu okupace Československa vojsky některých zemí Varšavské smlouvy napsal, že prý "nikdo neuvažoval o opuštění tehdejšího sovětského vojenského ani hospodářského  paktu". Měl by Lipánek trochu méně papat a o to více studovat, ovšem ne u takových pedagogů, jako je Vystrčil. Mohl by si především nechat najít, co to bylo "Vojenské memorandum" a jakou roli při rozhodnutí o okupaci Československa v roce 1968 sehrálo.

Muselo by též asi zavát trochu více větérku do mlýnů mysli jeho, aby pochopil, že těžko nějaká země zůstane po 55 letech stejná, jen aby se mu snadněji "argumentovalo". Rusko opravdu nepřemýšlí v současné době stejně, jako politické vedení Sovětského svazu před 55 lety, v němž - nota bene  - byla rozhodující část Ukrajinců, která rozhodla o okupaci Československa.

A na závěr opravdová perla. Podle Lipánka si prý "Rusko ani další totalitní země nesmí zvyknout, že hranice států je možné měnit silou." Škoda, že Lipánek nebyl zaminírem v době násilného vzniku Kosova! Mohl dát Západu mnoho dobrých rad!


Něco optimistického na závěr? Jistě. Připomeňme si body, které formuloval Jindřich Rajchl. Jsou stručné, a mají dalekosáhlé důsledky! Nikdo zatím nic lepšího nevymyslel:

Zachování české koruny. Ústavně zakotvené právo platit hotovostně a být off-line. Právo odmítnout mobilizovat, nepůjde-li o obranu mé vlasti na našem území. Doplnil bych k tomu ještě zásadu, že kritická infrastruktura státu musí být v rukou státu. Takže 16. září (se) uvidíme.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?