Korecký se s tím nepáral. Kritice neunikl Fiala ani opozice

politika

Politický komentátor Miroslav Korecký řekl, že opozice by měla využívat hlasování o nedůvěře vládě střídměji, aby nepůsobila směšně. Podle jeho názoru vyvolat takové hlasování třikrát za jedno volební období je příliš. 

Korecký se s tím nepáral. Kritice neunikl Fiala ani opozice
Miroslav Korecký, komentátor
20. října 2023 - 06:05

K aktuální mimořádné schůzi svolané opozicí kvůli šifrovanému telefonu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Korecký řekl, že premiér potřebuje šéfa hnutí STAN i přes jeho problémy ve vládě udržet, aby se mu kabinet celý nerozpadl. Zároveň upozornil, že se předseda vlády musí potýkat také s komplikovanou situací uvnitř ODS, ve které se to "mele“ kvůli rozdílným názorům na budoucnost projektu SPOLU.

Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice už potřetí za dva roky současného volební období. Samotný institut vyslovení nedůvěry má být přitom podle Koreckého až tím nejzazším řešením, které bylo do Ústavy vloženo pro krajní situace. 

„Pokud se o to opozice pokusí pětkrát a nikdy se jí to nepovede, tak vypadá v očích svých voličů trošku jako spolek lůzrů, který není schopen vládu shodit,“ prohlásil na adresu opozice pořadu K věci na CNN Prima NEWS Korecký.

Ten dále řekl, že podle něj přitom nemá šéf vládního kabinetu Petr Fiala příliš na vybranou, neboť setrvání Víra Rakušana ve vládě uhájit musí, aby se kabinet nerozpadl. Jakkoliv je ale Rakušan pro Fialu klíčový člověk, táhne za sebou spoustu problémů. 


„V poslední době i svých osobních, tedy pokud se ukázalo, že nějakým způsobem minimálně nemluvil pravdu ohledně svého mobilního telefonu,“ řekl Miroslav Korecký, který zároveň vysvětlil, že pokud by vláda ústupek v podobě přesazení Rakušana do jiného ministerského křesla na návrh opozice přeci jen udělala, projevila by tím svoji obrovskou slabost. Na druhou stranu Korecký prý v Česku obdobnou situaci, které Rakušan s Dozimetrem čelí, nepamatuje. 

„Ministr vnitra, který má pod sebou policii, která aktuálně vyšetřuje celý problém hnutí STAN, je velmi nestandardní,“ uvedl dále Miroslav Korecký, který však zároveň konstatoval, že se premiérovi zatím daří držet pohromadě nejen vládu, ale také poměrně rozpolcenou ODS, jejíž členové jsou mnohdy na velmi opačných politických pólech. 

Psali jsme:

„Za více kontroverznějšího předsedy by to, myslím, mnohem víc vybublalo na povrch a dělalo větší problém v politice celé strany. Nevěděla by, kudy se vlastně vydat,“ řekl Korecký s tím, že další směřování ODS ukážou volby do europarlamentu, kvůli kterým se to s ohledem na budoucnost projektu Spolu ve straně zatím spíše mele.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: repro: cnn prima)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif