Petr Markvart: Taková normální rodinka

politika

Za každou skutečnou mizérií vždycky hledej konkrétní osoby, jejich původ, prostředí a z toho plynoucí atavismy a obsese. Nic se neděje  nahodile a vše má svůj podmíněný vývoj. Rodinné prostředí v tom hraje velkou roli.

Petr Markvart: Taková normální rodinka
Petr Markvart
7. května 2023 - 04:20

Vzpomeňme jenom naší rodačku, Marii Koerbelovou a jejího otce Josefa Koerbela z Letohradu, bývalého legačního tajemníka československé ambasády v Bělehradě. Přestože ho Srbové v r. 1939 zachránili před koncentračním táborem, kde zahynuli jeho rodiče, sourozenci i tchán s tchýní a přestože tam znovu sloužil po válce jako velvyslanec, tak jeho dcera, známější pod jménem Madeleine Albright, se jim za to dobrodiní v r. 1999 odvděčila bombardováním Jugoslávie. Koerbelova žačka, Condoleezza Rice se později smutně proslavila tvrdým postojem vůči slovanským národům obecně, píše na facebooku Petr Markvart.

Ale řeč bude hlavně o třetí ženě - Victorii Nuland. Její anglosaské vzezření a jméno nás však nemusí mýlit. Její otec, Sherwin Bernard Nuland se totiž narodil jako Šepsel Ber Nudelman v rodině moldavského přistěhovalce Meyera Nudelmana a jeho běloruské manželky Vitsche Lutsky. Victoria studovala ruskou literaturu a byla nadaná a dostatečně tvrdá. Na ministerstvu zahraničních věcí USA stoupala po kariérním žebříčku jako šéfka kanceláře náměstka státního tajemníka, zástupkyně ředitele sovětského odboru (Clinton), hlavní politická poradkyně viceprezidenta Cheneyho a velvyslankyně USA při NATO (Bush).

Za Obamy byla mluvčí State Departmentu a od r. 2013 asistentkou státního tajemníka pro evropské a euroasijské záležitosti. Jako taková byla tvůrkyní Majdanu a eskalace vztahů s Ruskem. Po zvolení Trumpa ihned ministerstvo opustila a po celou dobu mimo administrativu ostře kritizovala její kroky vůči Rusku a Ukrajině. Ihned po zvolení Joe Videna se na ministerstvo vrátila tentokrát jako státní podtajemnice pro politické otázky, de facto číslo 3 hned po státním tajemníkovi Blinkenovi a jeho náměstkovi. Je dnes tedy v podstatě tvůrkyní americké zahraniční politiky a její příchod předznamenal prudké zhoršení vztahů s Ruskem a válku na Ukrajině.



Jejím manželem je Robert Kagan, přezdívaný "ideolog neokonů" a pravděpodobný autor bible současného amerického intervencionismu "Project for New American Century". Jeho otec Donald Kagan, historik se narodil jako syn Šmuela Kagana v litevském Kuršénai a jeho mladší bratr Frederick Kagan je americký vojenský historik a učí na vojenské akademii ve West Pointu. Ten je také hlavním komentátorem Institute for Study of War (ISW), který se prominentně vyjadřuje k válce na Ukrajině. ISW ostatně založila jeho žena Kimberley, která je dcerou Kalmana Kesslera, po rodičích z rakousko-uherské Haliče.

Pozn. Kagan je titulem turkických panovníků, kteří vládli (nejenom) Chazarům před jejich náboženskou konverzí do roku 861. Chazarský kaganát byl vyvrácen roku 1016 Rusko-byzantskou vojenskou expedicí. Jejich potomci se poté rozešli po zemích dnešní východní Evropy a část migrovala do Španělska, odkud se po porážce muslimů r. 1492 přestěhovala přes Itálii a německé země do střední Evropy.

Je to tak, jak to je, děti. Rodina je základ společnosti a co se v mládí naučíte, jako byste ve zralém věku našli. Kdo to ale má pořád snášet a platit, že?

PS.Rodina současného ministra zahraničních věcí Blinkena ostatně pochází z Perejaslavi na Poltavsku. Pradědeček se jmenoval Meir Blinken.

(rp,prvnizpravy.cz,fb,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?