Pojďme se konečně zbavit téhle vlády, burcuje Rajchl

politika

Advokát a předseda PRO Jindřich Rajchl se ve svém pravidelném vysílání ostře obul do vlády a prozradil, jaké kroky chystá na září. Jeho kritice neunikl ani europoslanec Jiří Pospíšil, který prý předvedl patolízalství na té nejvyšší úrovni. 

Pojďme se konečně zbavit téhle vlády, burcuje Rajchl
Jindřich Rajchl (PRO)
1. srpna 2023 - 09:30

„Vláda neustále podněcuje v naší zemi nejenom chudobu, ale i nenávist a nesvobodu. Myslím, že to přechází přes jakoukoliv únosnou hranici. Když ta vláda se pokouší být v nějakých mezích a zůstat v nějakých mezích, tak to beru, a považuji to za součást politiky. Ale pokud už nám tady premiér Fiala začne říkat, že jsme špičkou v oblasti dopravy a obrany, tak už si říkáte, že si z nás opravdu dělají legraci. A na to následuje pan Stanjura, který nám oznámí, že přestože daně rostou, tak vláda svůj slib o tom, že je nebude zvyšovat, dodržela. Tak to už tomu vůbec nerozumím. To je úplně mimo moje chápání," nestačil se divit Rajchl a pokračoval. 

„Ale potom přijde drzost opravdu toho nejtěžšího kalibru, kdy pan Skopeček se vyjádří v tom smyslu, že ten, kdo říká, že vláda okradla důchodce, tak se chová jako populista na úrovni šmejdů. Já nevím, co na tohle mám říct, pan Skopeček podle mého názoru ztratil už veškerou sebereflexi, protože přece všichni vidíme, co se v téhle zemi stalo,“ poznamenal Rajchl.

„Vláda v momentě, kdy důchodcům snížila valorizaci, protože to je to nejjednodušší a nejzbabělejší, co vůbec může udělat, prostě škrtnout peníze těm nejzranitelnějším. Těm, kteří se nemohou bránit. Právě proto, že mají většinu v Poslanecké sněmovně a že mají většinu v Senátu, a že mají na Hradě prezidenta, který v podstatě ani neví, co se děje. A ještě ten zákon podepíše a ještě řekne, že na sebe podá ústavní žalobu. Oni to vědí, že porušují zákon, oni to vědí, že porušují ústavu. A přesto k tomuto kroku sáhnou. Jenom proto, že mohou, jenom proto, že vědí, že je vlastně všechny ty součásti moci výkonné, zákonodárné i soudní dokážou uchránit. A to, že k tomu sáhli, je něco pro mě naprosto nepředstavitelného, nepochopitelného, jak už jsem řekl, především zbabělého,“ dodal Rajchl.


„A že přijde tlak, aby si snížili poslanci platy sami. Všechny strany v té Sněmovně řekly, že se shodly na tom, že si platy sníží. Psal se únor roku 2023. Všechny strany řekly - Ano, my se na tom shodujeme. Ale neshodujeme se na tom, jak. Samozřejmě, že do dneška ty platy snížené nejsou a snížené ani nebudou. Oni sami si do těch peněženek nesáhnou. Oni sami nepůjdou příkladem všem těm lidem. Samozřejmě, že jde v podstatě o to, že na těch poslaneckých platech se tolik neušetří jako na důchodech. To ví každý, já to v žádném případě nezaměňuji, ale já říkám, že v jakékoliv firmě, v jakémkoliv subjektu, kde někdo řídí nějakou entitu, tak musí jít sám vždycky příkladem. To znamená, že pokud jsou těžké časy a je potřeba šetřit, tak musí začít u sebe,“ řekl dále ve svém vysílání předseda PRO Rajchl.

Advokát se také ostře vymezil vůči výroku Jana Skopečka, který podle jeho citace řekl, že ten, kdo tvrdí, že vláda okradla důchodce, tak že je v podstatě populista na úrovni šmejdů.


„Vy jste šmejdi, vy jste největší šmejdi, protože máte tu drzost sáhnout lidem, seniorům a invalidním důchodcem na jejich peníze, protože jste vy způsobili tu díru v rozpočtu, ten obrovský schodek. Je to vaše vina. A vy platíte svoje účty z peněz někoho jiného, a ještě ke všemu z peněz těch nejzranitelnějších lidí, které tady máme. Z peněz spoluobčanů. Že vám není hanba. A ještě v tu chvíli přijít a říct, že ten, kdo tvrdí, že jste je okradli, že je šmejd, to si děláte legraci? Vy jste je okradli, jednoznačně jste důchodce okradli, byl to protiprávní, protiústavní krok a byl to krok zbabělý, protože jste moc dobře věděli, moc dobře jste věděli, o co tady jde a že v podstatě platíte svoji sekeru, kterou vy jste zasekli ve státním rozpočtu, z peněz těch nejzranitelnějších. Neuvěřitelné, co si dovolujete,“ vytkl vládě Rajchl s tím, že poslanec Skopeček podle něj nemá sebereflexi k tomu, aby byl aspoň zticha. 

Také jsme psali:

Ve svém vysílání Rajchl hovořil také o zákazu startu ruských tenistek na turnaji WTA v Praze a k jednání o vystoupení operní pěvkyně Anny Netrebko v Obecním domě.

„Začnu u pana Pospíšila, který udělal něco pro mě naprosto neuvěřitelného, že on se v podstatě šel domluvit na tom, jestli tady paní Netrebko, světově uznávaná hvězda, neuvěřitelně úžasná pěvkyně s mnoha uznáními, světová jednička asi, tak se šel poradit, jestli tady má zpívat, nebo ne, na ukrajinskou ambasádu. A kolega Tyl k tomu napsal krásný komentář, že už si připadá, jako když se jdeme protektora zeptat, jestli ten vůdce v Kyjevě nám dovolí, aby tady paní Netrebko tady mohla zpívat, nebo nemohla," podivoval se Rajchl. 

„Tady nejde vůbec o Ukrajinu a Rusko. Tady jde o naši zemi, o naši suverenitu, o naši svrchovanost, o to, že rozhodně by neměl rozhodovat o tom, jestli tady vystoupí jakýkoliv umělec, nebo nevystoupí, někdo z nějaké ambasády. To je směšné. My přece nejsme žádný vazalský stát, který se musí zeptat ukrajinské ambasády, jestli tady paní Netrebko může vystupovat, nebo ne, vždyť to je hanba. Co tam ten Pospíšil vůbec dělal. Absolutně to nechápu, považuju to za něco neskutečného, že jsme se dostali tak daleko, že se jdeme zeptat na povolení, jestli tady paní Netrebko může zpívat, nebo ne, na ukrajinskou ambasádu," řekl dále Rajchl. 

V závěru vysílání se ještě dostal k vládě Petra Fialy, která podle něj škodí naší zemi, škodí životům všech občanů České republiky a která definitivně vleče naši zemi do situace, kdy jsme koloniální ekonomikou a z bohatství naší práce bohatnou všichni ostatní. 

„Tohle je něco, co prostě musíme změnit. Musíme se vymanit z období totálních nepravd, z období lží, a musíme se vrátit k naší české cestě. Vždycky říkám, že nejlepší program nám napsal už Tomáš Baťa před 100 lety, pojďme se ho držet. Pojďme se držet programu, který je postaven na tom, že Česká republika není žádným malým státečkem, který musí prosit o to, aby se ho někdo vůbec ujal a abychom to dokázali tady vůbec ekonomicky přežít. Není tomu tak. Pojďme sebevědomě a svrchovaně vyjednávat a pojďme se konečně zbavit téhle vlády, která je skutečně vládou národní katastrofy, která škodí téhle zemi, která ji zadlužuje a ta situace je opravdu velmi tristní,“ prohlásil Rajchl. 

Také jsme psali:

„Na 9. srpna svoláváme tiskovou konferenci, na které vám oznámíme datum a místo setkání, které se uskuteční v září, kdy se musíme potkat v Praze a musíme ukázat, že nás není sto tisíc, ale že nás je ještě daleko daleko víc. Kdokoliv, kdo v tu chvíli bude hledat výmluvu – kdokoliv, kdo bude říkat, oni si z toho stejně nic nedělají, kdo bude říkat, že oni se těch koryt nepustí, kdo bude říkat, že jsou tady nějaké další možnosti a že Rajchl a bůhvíco ještě – tak jednoznačně zvedá ruku pro pokračování vlády Petra Fialy,“ uzavřel Jindřich Rajchl, podle nějž je potřeba zastavit buldozerské práce, které kabinet Petra Fialy provádí.

(dan, prvnizpravy,cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif