Roček: Americko – ruská válka ruší klimatickou vizi

politika

Snaha zastavit zvyšování teploty na zeměkouli je rozpačitá. Politický chaos a násilí nám zaručující, že do plánu dekarbonizace učinily USA, Ukrajinci, EU/NATO a Rusko tvrdý zásek válkou na Ukrajině, uvádí v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Roček: Americko – ruská válka ruší klimatickou vizi
František Roček, publicista
18. června 2023 - 02:20

Milionová zpráva

Mezi 7. až 9. červnem se planetou Zemí producírovala informace, že tým odborníků vyhodnotil klimatický dopad prvního roku konfliktu na Ukrajině. Vypočítal, že 120 milionů metrických tun znečištění CO2 lze připsat prvním 12 měsícům války. To odpovídá ročním emisím Belgie nebo emisím, které ročně vyprodukuje téměř 27 milionů aut poháněných plynem. „Je to poprvé, kdy byly emise války zmapovány v tak komplexním měřítku," řekl CNN Lennard de Klerk, hlavní autor zprávy.

Zpráva byla recyklována po celém světě, tedy i v ČR od 7. do 12. června v on-line článečcích celkem 4x.

Vše je dnes součástí studené války, tedy i inventura válečných čmoudíků. Proto Lennard de Klerk pronesl: „Chceme ukázat světu, že škody, které Rusko páchá těmito akty agrese, nejsou jen na Ukrajině, ale ovlivňují celý svět prostřednictvím dodatečných emisí skleníkových plynů, což je problém všech."

Čmoudíky v politickém nálevu

Názor de Klerka je povídáním podle západní proamerické propagandy, ale jádro informací je pragmaticky nepolitické. Pokud de Klerk povídal o ruské agresi, jiní na západní politické frontě také upozorňují, že konflikt na Ukrajině byl především USA dlouhodobě rozdmýcháván, ještě před Majdanem v roce 2014. (Zeitgeschehen im Fokus - https://zeitgeschehen-im-fokus.ch/de/newspaper-ausgabe/nr-4-vom-15-maerz-2022.html#article_1306). Zeitgeschehen im Fokus (Zaostřeno na publicistiku) je nezávislé více méně intelektuální médium ve Švýcarsku.

Dne 15. března 2022 vyšel článek „Politika USA vždy chtěla zabránit Německu a Rusku v užší spolupráci". Podtitulek zní: Historické, politické a ekonomické pozadí ukrajinské války

Rozhovor poskytl Jacques Baud. Byl plukovníkem švýcarské armády. Pracoval pro švýcarskou strategickou zpravodajskou službu a později byl od roku 1995 konzultantem pro OSN, mj. pomáhal zavádět koncept zpravodajských služeb v mírových operacích OSN.

Již několikrát jsem upozornil, že v Baud v rozhovoru uvedl: „Především je třeba ujasnit, že Putin není ani blázen, ani neztratil kontakt s realitou. Je to člověk velmi metodický, systematický… Myslím, že si uvědomuje důsledky svých činů na Ukrajině. Usoudil – zřejmě správně – že ať už provede „malou“ operaci na ochranu lidu Donbasu nebo „masivní“ operaci ve prospěch národních zájmů Ruska a lidu Donbasu, důsledky budou stejné. Poté přešel k maximálnímu řešení.“



Něco v de Klerkově zprávě chybí

Zpráva de Klerka má „drobnou“ chybu: Není zmapována čmoudíková stopa z let 2014 – 2021, kdy kyjevská armáda nejprve bojovala proti jednotkám místního ruského obyvatelstva na východě Ukrajiny. Potom jejich území celou dobu ostřelovala a tím území devastovala. „Jen v roce 2021 monitorovací týmy provedly téměř 18 000 hlídek a zprostředkovaly téměř 400 "oken ticha", což umožnilo opravu a údržbu kritických zařízení civilní infrastruktury, jako jsou vodovodní, plynové a elektrické sítě, z nichž mají prospěch civilisté na obou stranách kontaktní linie na východní Ukrajině…“ uvedla zpráva OBSE z 31. března 2022  (https://www.osce.org/chairmanship/514958).

Kolik milionů metrických tun CO2 vyprodukovala kyjevská armáda při ostřelování Donbasu za téměř 8 let? To de Klerkovi lidé nespočítali.

Od roku 2022 americko – ruská válka na Ukrajině znamená stále vzrůstající emisní zátěž kvůli konfliktu:  Rozvrácení fungujícího systému přenosu energie ropným a plynovým potrubím z oblasti Ruska a náročnou změnou tohoto systému pro příjem energetických surovin ze zámoří, a rozvrácení dosavadních politických a ekonomických vztahů s dopadem na logistiku.

Došlo též k hysterickému nárůstu válečnických cvičení. NATO zahájilo v pondělí 12. června 2023 obrovské cvičení válečnických letadýlek s názvem Air Defender. Cvičení potrvá do 23. června a zaměstná kolem 10 000 osob a 250 letadel z 23 států NATO, i od čekatele Švédska a snaživého Japonska, které do cvičení zapojí dopravní letoun vzdušných císařských sebeobranných sil. Tím přiletěli nějací císařští vojáci a jistě i pár mediálních výrobců písmenek a fotek.

Protiruská hysterie USA donutila státy NATO k tučnějším nákupům zabijácké techniky, z čehož mají největší zisk firmy v USA. To zvedlo kvůli zbrojení spotřebu čmoudíkově vyrobené energie nejen v zemích NATO, ale i v Rusku, Číně a dalších asijských státech.

Až bude za nějaký čas spočítána čmoudíková stopa od roku 2014 do okamžiku, kdy válka kolem Ukrajiny někdy skončí, zjistí se, že se podařilo úspěšně sabotovat snižování energetické náročnosti spojené s dekarbonizací. (https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/rocek-klimaticke-problemy-zhorsuje-i-nato/)

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?