Roček: Židovsko – arabská tragédie a strejda Biden v koutě (8)

politika

Mediálníci bez velké námahy recyklují kecy politiků a mají vyděláno. Zvláště k pomilování je Biden z Washingtonu. Proto se jenom občas objeví něco skutečně podnětného.

Roček: Židovsko – arabská tragédie a strejda Biden v koutě (8)
František Roček, publicista
27. října 2023 - 08:35

Ve čtvrtek 26. 10. 2023 se o to postaral Daniel Williams v Asia Times, upozorňuje publicista František Roček v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Williams mj. uvedl: „Když americký prezident Joe Biden minulý týden po příjezdu do Izraele poskytl premiérovi Benjaminu Netanjahuovi to, čemu Američané říkají "bráchovo objetí", komentátoři si gesto vyložili jako projev pevné podpory Izraeli v jeho válce s Hamásem. Jeden komentátor izraelské televize nabídl jemnější analýzu, a jak se ukázalo, založenou na realitě. Kromě toho, že Bidenovo gesto vyjádřilo podporu, znamenalo také toto: "Jste zcela v mých rukou."…“

Tato poznámka je pravdivá. Bez podpory USA se izraelská pravicová administrativa neobejde.


Bidenova mediální bažina

Biden s ohledem na blížící se prezidiální volby v USA musel izraelskou administrativu zkritizovat. Williams napsal: „… 25. října se Biden pustil do dvou Netanjahuových dlouhodobých politik: odmítnutí palestinské státnosti a rozšiřování izraelských osad na Západním břehu Jordánu. "Izraelci a Palestinci si stejně zaslouží žít bok po boku v bezpečí, důstojnosti a míru. Až tato krize skončí, musí existovat vize toho, co bude dál," řekl Biden. "A podle našeho názoru to musí být dvoustátní řešení." Biden přidal kritiku útoků na Palestince ze strany "extremistických osadníků" na Západním břehu Jordánu, které se rovnaly "nalévání benzínu" na již tak rozpálený Blízký východ…“

Samozřejmě, že nejde o Bidenova slova, protože to je mírně dezorientovaný strejda, korporátní mluvčí a na částečný úvazek i prezident USA.

Analytici mu předložili co říkat, aby měl u demokratů a liberálů v blížících se volbách větší šanci.

Williams (novinář a bývalý výzkumný pracovník organizace Human Rights Watch) Bidenovo kličkování podporou Izraele komentuje:
„Izrael chtěl uvalit na pásmo Gazy středověké obléhání tím, že zakáže dodávky potravin, vody a paliva do Gazy. Washington vznesl námitky a zákazy dodávek potravin a vody byly zrušeny. Dodávky byly nepatrné…“ (https://asiatimes.com/2023/10/big-strings-attached-to-bidens-israel-ukraine-aid/)

Problémem je, že ministerstvo zdravotnictví pro oblast Gazy uvedlo, že 65 procent lidí zabitých od začátku týdne se nachází v jižním pásmu Gazy, které Izrael označil za bezpečnější oblast a kam vyzval obyvatele, aby se tam evakuovali. To zvyšuje napětí v severoamerické společnosti.


Připomeňme, že úředník ministerstva zahraničí USA rezignoval s odvoláním na námitku proti dodávkám zbraní a munice Izraeli. Někteří aktivisté věští, že Biden a další demokratičtí vůdci naivně počítají s tím, že je mladí liberálové podpoří za  jejich postoj k Izraeli.

Dokonce i Washington Post musel diplomaticky uznat, že kritika jednání Izraele v USA není zanedbatelná. Např. napsal: „Cordell Cox byl dobrovolníkem demokratů v každém prezidentském klání od roku 2008, kdy se o prezidentský úřad ucházel Barack Obama. Příští rok by se toho mohl vzdát… , jak řekl Cox v jednom rozhovoru, "měli bychom přestat posílat peníze a bomby do jiných zemí, zatímco nejsme schopni vyřešit vodní krizi ve Flintu [Michiganu] nebo nakrmit naše bezdomovce". Tento sentiment odráží nárůst propalestinských pocitů ze strany progresivistů, zejména těch mladších, který by mohl ohrozit křehkou alianci, kterou Biden v posledních třech letech pečlivě pěstoval s levicí.

… Bývalý prezident Barack Obama vydal v pondělí 23. 10. prohlášení, které hájí ty na levici, kteří se obávají neutěšené situace Palestinců, a napsal: „Je možné, aby lidé dobré vůle prosazovali palestinská práva a postavili se proti některým izraelským vládním politikám na Západním břehu Jordánu a v Gaze, aniž by být antisemitský…"

…V posledních dnech bývalí zaměstnanci demokratů v Kongresu kritizovali Bidenovo odmítnutí vyzvat k příměří v Gaze…“ (25. října 2023, www.washingtonpost.com/politics/2023/10/25/biden-progressives-israel-gaza/)




Podobné povzdechy jako z Washington Post si lze přečíst i v dalších severoamerických médiích. Nebo reportérka Channel 4 News Lindsey Hilsumová z Jeruzaléma v reportáži položila důležitou otázku, která je samozřejmě bez odpovědi: „…To bombardování, to bude fungovat? Skutečně to zlikviduje Hamás? V minulosti jsme viděli bombardování, viděli jsme, že zabilo tolik vůdců Hamásu, a pak povstali noví…“



Otázky Hilsumové (1958) jsou klíčové. Nelze se tomu divit, protože se věnovala důležitým konfliktům včetně válek v Iráku, Afghánistánu a Kosovu a izraelsko-palestinského konfliktu.

Dodejme, že název Hamás je jenom reklamní značkou. Islamisté z Hamásu se klidně mohli jmenovat Rakušanova legie či Alláhovi šmoulové. Vždy bude k dispozici kádr lidí hamásovského střihu.

Úplně směšná je propagační zpěvohra náčelníka izraelského generálního štábu Herci Haleviho. Neboť Halevi se dušuje: "Chceme Hamásu úplně zlikvidovat vůdce, vojenské křídlo i pracovní postupy. Proto zasahujeme a likvidujeme vysoce postavené velitele a členy, ničíme infrastrukturu a jednáme s velkou rozhodností."

Jenže, na základě předchozích dlouholetých zkušeností, vše co slibuje Halevi je tím, s čím islamisté počítali. Pokud Izraelci slavnostně oznamují, že zabili nějakého velitele Hamásu, jde o všední zprávu. Zkušených válečníků je v islámské oblasti více než dost. Jde jenom o to, zda se ten či onen u některé skupiny momentálně politicky prosadil. Stejné to je též u oficiálních armád. Ve všech institucích jsou dostatečné rezervy odborníků nebo talentovaných praktiků, kteří jsou schopni automaticky zemřelého funkcionáře (úředníka, generála, experta) nahradit.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?