Roček: Židovsko – arabská tragédie a tanečky kolem rukojmí (5)

politika

Rukojmí od starověku patří do válečnického folklóru. Proto nepřekvapí, že Hamás uskladnil v oblasti Gazy asi na 200 izraelských rukojmí. Tím se stala rukojmí též součástí válečnické propagandy, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz publicista František Roček.

Roček: Židovsko – arabská tragédie a tanečky kolem rukojmí (5)
František Roček, publicista
23. října 2023 - 04:20

Typickou ukázkou propagandistických legrácek je skutečnost, že v pátek 20. 10. 2023 propustil Hamás dvě americké rukojmí Judith Tai Raanan a její 17letou dceru Natali Raanan. Byly mezi asi 200 unesenými během útoku na Izrael 7. října. Prý v péči Hamásu přebývá ještě nejméně 10 Američanů. Asi dalších 50 zajatců je údajně zadržováno jinými ozbrojenými skupinami. Obě ženy byly předány na egyptské hranici s Gazou a potom dopraveny do Izraele.

Co lze z této události vyčíst?


Ze hry s rukojmími se snaží mediálně těžit šéfové vlád a politici. Např. izraelský premiér Benjamin Netanjahu osobně řekl světu, že matku a dceru unesl Hamás, když pobývaly v kibucu Nahal Oz. Podle bratra Natalie byly obě na návštěvě u matky Judith na oslavu jejích 85. narozenin. Propuštění bylo výsledkem jednání mezi Katarem a Hamásem. Štěstím bez sebe z toho byl i americký Biden.

V pátek 20.10. 2023 odpoledne v deníku Chicago Tribune Uri Raanan, otec Natalie a bývalý manžel Judith, se rozplýval něhou: „ …Uri Raanan řekl, že v pátek odpoledne hovořil také s prezidentem Joe Bidenem a guvernérem J. B. Pritzkerem. Oba muži byli „velmi, velmi starostliví,“ řekl. Poděkoval jsem prezidentovi za jeho úsilí a řekl jsem mu, že si toho vážím," řekl Raanan…“ I tak se dají nahonit politické body.

 
Katarská karta je rozkošná

Pro Katar je důležité, že je oceňována snaha o propuštění rukojmí. Je to běžná politická hra. Katar oficiálně  podporuje Hamás a proto každé humanitární gesto je pro Katar dobré.

Katar mává svatouškovskými křídly: „ … bude pokračovat v dialogu s Izraelem a Hamasem v naději, že propustí všechny civilní rukojmí všech národností,“ uvedl v prohlášení mluvčí katarského ministerstva zahraničních věcí Majid Al-Ansari.

Mluvčí Hamasu Abu Ubaida řekl, že katarské zprostředkovatelské úsilí přispělo k rozhodnutí Hamasu propustit Judith a Natalie, uvedla v pátek 20. 10. 2023 Chicago Tribune.

Proizraelsky orientovaní autoři Kataru vyhrožují. Např. v článku „Zúčtování, které čeká Katar“ Hussein Ibish v pátek 20. 10. 2023, (www.theatlantic.com/international/archive/2023/10/israel-gaza-conflict-qatar-hamas-muslim-brotherhood/675702/) prorokoval: „V době, kdy se Izrael a Hamás propadají hlouběji do konfliktu, se Dauhá ocitá v choulostivé situaci. Jako dlouholetý podporovatel Muslimského bratrstva má Katar obrovský vliv na palestinskou pobočku hnutí, Hamás. To nabízí významnou příležitost v krátkodobém horizontu. Hluboké vazby Dauhá na islamistickou skupinu se sídlem v Gaze činí z Kataru ústředního hráče v současné diplomatické hře. Přesně z téhož důvodu však Dauhá čelí hrozícímu riziku, že bude volán k odpovědnosti za podporu těchto radikálním islamistických skupin, a zejména Hamásu.

Dauhá má dlouhou historii působení jako zprostředkovatel… Tím, že Katar umožnil Tálibánu zřídit kancelář v Dauhá, poskytl Spojeným státům kanál pro vyjednávání s touto skupinou. Dauhá usnadnilo dohodu o stažení amerických sil z Afghánistánu uzavřenou za Trumpovy administrativy a provedenou prezidentem Joem Bidenem v roce 2021.

Katar doufá, že podobnou roli bude hrát i nyní. Dauhá se stalo domovem velké části exilového politického byra Hamásu, včetně jeho faktického vůdce Ismáíla Haníji. Katar je také hlavním upisovatelem ekonomiky Gazy od doby, kdy Hamás v roce 2007 převzal kontrolu nad touto oblastí. Se souhlasem protivníků Hamásu – včetně Palestinské samosprávy ovládané Fatahem, USA a dokonce i Izraele – Katar každoročně přispívá do enklávy stovkami milionů dolarů. Mimo jiné tyto peníze pokryly mzdy vládních zaměstnanců, což zajistilo jídlo pro klíčový počet rodin v Gaze, a to navzdory faktické blokádě Izraele a Egypta.“

Jenže, těžko může Kataru něco ublížit, protože mezinárodní kritika přístupu Izraele k Palestincům se projevuje i v agendě OSN. A také má důležitou komoditu: zemní plyn.


Rukojmí poslouží politikům

Propuštění 2 lidí nepředstavuje nic světodějného, ale propagandisticky se to hodí i bidenovců. Ale v Chicago Tribune 21. 10, 2023 jízlivě poznamenali, že Biden již v minulosti projevoval Izraeli veřejnou podporu, zatímco v soukromí vyjadřoval zděšení nad chováním Izraelců.

Prezident Joe Biden poděkoval Kataru a Izraeli za jejich partnerství při zajištění propuštění obou žen. Média v USA uvedla, že ženy pocházejí z Evanstonu, předměstí Chicaga v Illinois.

V Chicago Tribune z toho měli zprávu dne, ale ne pro všechny. Chicago Tribune v sobotu 21. 10. 2023 informovala, že „tisíce lidí se v sobotu shromažďovaly v centru Chicaga, aby vyjádřily solidaritu Palestincům, kteří čelí zvěrstvům, agónii a utrpení na vzdálených místech světa. Velká a bouřlivá demonstrace ve čtvrti Loop byla jednou z několika, které se v posledních týdnech ve městě uskutečnily, když se skupiny lidí vyslovily proti násilí v eskalující válce mezi Izraelem a teroristickou organizací Hamas. Protestující se střetli s policií a stáli na střechách charterových autobusů, mávali transparenty a vykřikovali zoufalé vzkazy…“

V pátek po útoku Hamásu v Izraeli 7. 10. 2023 „…schválila městská rada symbolickou rezoluci na podporu Izraele. Nepřikývla na brutální činy, kterým Palestinci čelí ze strany izraelské vlády, jak požadovala 33letá progresivní radní Rossana Rodriguez-Sanchezová. Radní promluvila k davu v sobotu odpoledne (v Chicagu) na Michigan Avenue a Ida B. Wells Drive…“

Radní tehdy uvedla: „Když věnuji pozornost tomu, co se děje v Gaze, pokaždé, když vidím mrtvé nebo rozčtvrcené dítě nebo zoufale volající po své matce, vidím své vlastní dítě," řekla Rodriquezová-Sanchezová přes megafon a hlas se jí třásl emocemi…“

V témže článku v Chicago Tribune bylo též uvedeno: „Medhat, desetiletá Američanka palestinského původu ze South Side, stála uprostřed kruhu příbuzných opodál, křičela "Palestina bude svobodná!" a držela v ruce panenku, která představovala tisíce dětí, jež zemřely při náletech na Gazu. Vystoupila z kruhu a sledovala kolonu aut s palestinskými vlajkami, která projížděla kolem a troubila a burácela motory….

Mona Elgindyová, 46letá Američanka egyptského původu, žijící na jihozápadním předměstí, stála s desetiletou nevlastní dcerou v zadní části davu shromážděného v centru Chicaga. Řekla, že rozhodnutí Izraele uzavřít hranici považuje za akt genocidy a terorismu…“



Někdo to ale vidí jinak (20. 10. 2023, www.chicagotribune.com/news/breaking/ct-breaking-evanston-hamas-hostages-released-israeli-media-says-20231020-jjzqv3assve57j4vcrcv6hjhoa-story.html) : „Rabín Meir Hecht z Evanston Chabad nazval zprávu o propuštění Judith a Natalie „ohromující“. Jak Judith, tak Natalie jsou aktivní v komunitě Chabad, řekl, a vždy byly laskavé a štědré k ostatním členům shromáždění…

„Judith byla vždy nadšená, že může být součástí kongregace a duchovních aktivit. Velmi duchovní žena, jak jsem řekl, umělkyně,“ řekl Hecht. „Ona a Natalie jsou laskaví duchové a tak laskavé duše." Lidé, kteří by nikdy neublížili někomu jinému. Vědět, že jim bylo takto ublíženo, přidává k bolesti mnohem bolestivější a mnohem hlubší rozměr)." To byl pohled rabína.

Jinak to vidí Hamásovec: „Abu Ubaida, mluvčí ozbrojeného křídla Hamasu, řekl, že propustili občany „z humanitárních důvodů a aby dokázali americkému lidu a světu, že tvrzení (prezidenta Joe) Bidena a jeho fašistické administrativy jsou nepravdivá a nepodložená. “ uvedla agentura Reuters. Agentura Reuters také uvedla, že Hamás uvedl, že při izraelských náletech bylo zabito více než 20 rukojmích, přičemž 50 dalších zadržely ozbrojené skupiny v celé oblasti.“

Chicagské noviny také informovaly, že asi 25 lidí vstoupilo ve čtvrtek 19. 10. 2023 odpoledne do kanceláře  demokratické poslankyně Janice Schakowské (*26. 5. 1944) kongresová poslankyně ze severní části Chicaga. Chtěli její kancelář obsadit, dokud kongresmanka nepodepíše návrh rezoluce v Kongresu, jejichž cílem je zaručit ochranu a lidská práva pro Palestince.

Hatem Abudayyeh, předseda U.S. Palestinian Community Network, organizující blázinec v poslanecké kanceláři, řekl, že skupina se obrátila na Schakowskou, která „bezvýhradně“ podporuje Izrael. Také on si dopřál populistického říkání: „…když telefonoval se Schakowskou, zeptal se: "Pokud má Izrael právo se bránit, proč nemají právo se bránit Palestinci?" (Richard Requena, Pioneer Press, 20. 10. 2023 v Chicago Tribune)

Co z toho vyplývá pro budoucnost? To dneska ještě nikdo neví.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif