Slonková zaštěkala, Haška to však neovlivní. Přišla odpověď

politika

Podle novinářky Slonkové se údajně část bývalých sociálních demokratů snaží získat licenci slovenského SMERu a využít značku i na českém politickém trhu. A také označila exhejtmana Michala Haška, že on je tím hybným motorem. 

Slonková zaštěkala, Haška to však neovlivní. Přišla odpověď
Michal Hašek
25. října 2023 - 22:49

Novinářka Sabina Slonková uveřejnila na serveru neovlivni.cz článek s názvem "Fico zvítězil, část levice jedná o licenci SMERu pro Česko." Podle Slonkové se údajně část bývalých sociálních demokratů snaží získat licenci slovenského Smeru a využít značku i na českém politickém trhu a dodává, že paralelně prý na naší domácí scéně už pracují i další jejich bývalí partajní kolegové na jiném projektu, jak vrátit levici zpátky do hry.

Slonková prý také zjistila, že jeden z projektů koketuje s myšlenkou získat licenci slovenského Smeru premiéra Roberta Fica.

„Plán je dostat se k licenci Smeru a přenést úspěch partaje i na českou půdu. Vedou se o tom jednání i na Slovensku,“ obeznámil redakci neovlivni.cz jeden z hráčů politického zákulisí, který údajně je o plánu zpraven. A součástí plánu je podle něj bývalý hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek. 

„On je tím hnacím motorem,“ dodal anonymní zdroj. Na dotaz redakce serveru neovlivni.cz Hašek odpověděl následující: 

„V české politice se již poslední dva roky neangažuji, věnuji se advokacii. Z neschopné a živořící české levice, zejména sociální demokracie, jsem jako občan a volič při současné vládní politice nešťastný, ale nevidím široko daleko žádnou naději na změnu tohoto stavu.“

Hašek odpovídal na SMS, rozhovor odmítl s vysvětlením, že je na dovolené. Na doplňující dotaz, zda tedy může vyloučit, že o licenci jednal, pak reagoval slovy: „Nejsem už politik, ani osoba veřejně činná. Děkuji za zájem a přeji hezký večer.“


Advokát a bývalý dvojnásobný hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se pak ještě později k článku Sabiny Slonkové vrátil na svém facebookovém profilu. 

„Co napsat k dnešnímu výtvoru paní Slonkové a jejího nejmenovaného zákulisního “hráče”? Za mne neslané, nemastné, ba přímo nejedlé … Každý asi pochopí, že na dovolené se věnuji rodině a odpočinku. Takže: 

- Žádné jednání o nějaké “licenci” jsem s Robertem Ficem ani nikým jiným ze Smeru-Sociálnej demokracie nevedl, protože k založení politické strany v ČR není nic takového potřeba. Současná politika u nás je jiná než na Slovensku, opozičních stran, hnutí, straniček je tady až moc a co dlouhodobě kritizuji je právě fragmentace parlamentní i neparlamentní opozice, která si neschopností sedět za jedním stolem a dohodnout se na spolupráci dělá sama medvědí službu. Nejen sobě, hlavně lidem a celé naší zemi. Kritizovat Fialovu pětikoaliční vládu, její chyby a nekompetentnost zdaleka nestačí. Musí existovat jasná alternativa, která však musí mít šanci být příště parlamentní většinou, dohodnout se na spolupráci i na prvním společném cíli - společně porazit nynější pětikoalici a poslat ji do opozice v demokratických volbách. Ne se kádrovat a poměřovat si ega. Takový postup jen může umožnit, byť si to nepřeji já ani většina občanů ČR, pokračování pětikoalice i v dalším volebním období.

Psali jsme:

- Už teď jsou na hranici chudoby nebo dokonce za ní podle aktuálních čísel miliony našich spoluobčanů. Další roky už by nemuseli zvládnout ani s vypětím všech sil a se zatnutými zuby. Bojím se o lidi, bojím se o náš stát. Postupná devastace veřejných služeb, glorifikace pseudotémat namísto řešení skutečných problémů a starostí občanů, nesebevědomá zahraniční politika bez odvahy tvrdě hájit národní zájmy, politikaření místo skutečné a odvážné politiky - to jsou obrovské problémy dnešní české vládní politiky. Má při tom podporu mediálního mainstreamu i progresivistického neziskového sektoru.

- Mizí úcta k naší národní historii a kultuře, k seniorům, kteří tuto zemi budovali, k tradiční rodině jako základu státu, k lidem práce - zaměstnancům, živnostníkům i domácím podnikatelům, kteří všichni společně mají být solí naší země a její prosperity.

Jsem ale životní optimista. Co nás nezabije, to nás posílí - jsem si zažil i sám na sobě. Věřím, že to, co jsem popsal v tomto příspěvku, se začne měnit. Že opozice pochopí potřebný směr k budoucímu úspěchu, i bez licence odkudkoliv Komunisté se podle vlastních slov v parlamentní rozpravě za první republiky jezdili do Moskvy učit, jak “zakroutit demokratům krky”. Nejsme komunisté, jsme demokraté a místo třídního boje, bojujme tvrdě, ale pouze ústavními a demokratickými prostředky za budoucí změnu vlády. 

Psali jsme:

Učit se můžeme třeba v Bratislavě, kde právě dnes dřívější opozice převzala vládu po vítězství v předčasných volbách a nahradila tak vládu zmatku, chaosu a chudoby Slováků a Slovenska. Za řekou Moravou už to dokázali a poslali jejich bývalou pětikoalici na smetiště politických dějin. Teď je řada na nás všech. Držím nám palce, ať to dokážeme. Hrdě, odvážně a sami bez “majitelů” politických subjektů a “zákulisních hráčů” Sabiny Slonkové. A jak to vidíte Vy? Napište mi do komentářů Váš názor. Budu rád za věcnou a slušnou, i když třeba tvrdou diskusi. Díky a pěkný večer přeji," zakončil Hašek svůj příspěvek.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif