Snaha mě odvolat je politickou záležitostí, říká Ševčík

politika

Jaký bude osud děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka? O návrhu na jeho odvolání se bude akademický senát opět zabývat koncem října. Ševčík však věří, že tento pokus o jeho odvolání ustojí. 

Snaha mě odvolat je politickou záležitostí, říká Ševčík
Miroslav Ševčík
27. října 2023 - 07:22

Podle Ševčíka je také naprosto zřejmé, že nevyhovuje politikům. Ševčík to prohlásil v pořadu X-Talk na internetové televizi XTV.

Podnět k odvolání Ševčíka podal rektor školy Petr Dvořák, podle nějž Ševčík poškozuje dobré jméno VŠE. K odvolání děkana chybí rektorovi vyjádření fakultního akademického senátu, který v červnu jednání o Ševčíkovi přerušil a v příštím týdnu bude pokračovat. 

V souvislosti s tím, že se fakultní senát k návrhu rektora dosud nevyjádřil, v pondělí projednával Akademický senát VŠE také návrh na odvolání vedoucího katedry práva národohospodářské fakulty Jana Vondráčka z funkce místopředsedy celouniverzitního senátu. Podle Ševčíkových odpůrců se totiž právník Vondráček podílí na průtazích, které děkanovo odvolání provázejí. Akademici umožnili rektorovi odvolání Vondráčka z etické komise VŠE.

Docent Miroslav Ševčík v pořadu XTV zopakoval své stanovisko, že neexistuje relevantní důvod pro jeho odvolání z pozice děkana národohospodářské fakulty. 


„Myslím, že nemají vůbec žádný ani sebemenší důvod mě odvolávat. A tak, jak je to sepsané, to považuji za naprostý nesmysl. Pravděpodobně zkusí mě odvolat, jenomže já jsem připravený se bránit potom samozřejmě prostředky soudními. A věřím, že tak, jak musel dát soud za pravdu panu profesoru Drulákovi, tak pochopí důvody, kvůli kterým mě odvolává rektor, protože to je jeho rozhodnutí. Není naplněna vůbec žádná část zákona, která mu to umožňuje,“ prohlásil Ševčík děkan a dodal, že má znalecký posudek právní kanceláře, která nenachází vůbec žádný důvod pro to, abych byl odvolán. Navíc jsou důvody k jeho odvolání podle něj zcela absurdní. 

„Pan rektor se například odvolává na nějaké novinové články, které psala osoba, která se pak přiznala, že skončila po psaní článků v blázinci, respektive na psychiatrickém oddělení jedné fakultní nemocnice. Tak to je jeden z důkazních materiálů. Kromě toho mě odvolává za něco, co jsem řekl v kontextu hospodářské politiky a vývoje hospodářské politiky u nás, což se ukázalo, že jsem měl ve všem pravdu. Odvolává mě s tím, že jsem použil nesprávné výrazy, ale já jsem nepoužil žádné vulgární slovo, vůbec nic, co by ho mělo opravňovat k tomu odvolání,“ vysvětlil své postoje děkan.

Psali jsme:

„Myslím si, že je to jednoznačně politická záležitost. Ono se to ukazuje, že stávajícímu establishmentu nesedím,“ reagoval Ševčík na dotaz, co je hlavní příčinou těchto sporů. 

„V podstatě už to řekl bývalý ministr školství Baláž, prezentoval to tak, že bych tam neměl být. Poté se k tomu vyjadřoval bývalý ministr školství Plaga. Pak sám prorektor Hnát, který zastupoval rektora při jednom zasedání akademického senátu, uvedl, že o tom, jak to bude dál, bude spolurozhodovat Ministerstvo školství a určitě do toho bude mít co říci i pan ministr,“ okomentoval Ševčík politický tlak. Podle svých slov ale věří, že na Vysoké škole ekonomické v Praze zůstane.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?