SPD a eurovolby? Kritika EU by mohla oslovit řadu voličů

politika

Politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) má výrazný postoj k Evropské unii a nadcházejícím evropským volbám. Hnutí SPD, vedené Tomiem Okamurou, je známé svými euroskeptickými názory.

SPD a eurovolby? Kritika EU by mohla oslovit řadu voličů
Tomio Okamura, předseda SPD
20. prosince 2023 - 07:22

Články, komentáře a příspěvky na oficiálním webu SPD poukazují na názory a postoje strany, které by mohly být interpretovány jako kritika politiky EU, včetně tvrzení o hospodářském a sociálním zločinu pácháném na členských státech EU a obvinění z následování bolševických metod. Tyto názory také poukazují na odpor SPD vůči některým iniciativám EU, jako je například Zelená dohoda (Green Deal), vytvoření společné armády EU či současná migrační politika.

Ohledně zahraniční politiky a priorit týkajících se bezpečnosti ČR se před časem vyjádřil předseda hnutí SPD Tomio Okamura na svém facebooku.

„Zahraniční politiku považujeme za výlučné právo ČR. Naše zahraniční politika proto bude vycházet z rovnocenného, přátelského a vzájemně výhodného vztahu ke všem zemím, se kterými budeme obchodovat a jednat podle vlastního rozhodnutí. Nenecháme si diktovat, s kým se smíme stýkat a s kým nikoliv.



Budeme prosazovat sebevědomou a samostatnou zahraniční politiku ČR, vedenou nikoliv podle zájmů EU anebo nadnárodních korporací, ale zájmy ČR a jejích občanů. Nepovedeme zahraniční politiku pod taktovkou politických a ze zahraničí řízených neziskových organizací, ani podle instrukcí z EU.

Našimi politickými partnery v Evropě jsou politické strany sdružené ve europarlamentní frakci Identita a demokracie (ID). V rámci vymezení naší zahraniční strategie podporujeme vzájemnou kooperaci se svými sousedními státy, kde upřednostňujeme spolupráci formátu V4+, a to prioritně v oblasti bezpečnosti naší republiky a její obrany proti vnějšímu nepříteli.

Za zásadní považujeme přijetí funkčního zákona o referendu, který by umožnil našim občanům hlasovat o členství v mezinárodních organizacích (EU a NATO). V referendu i ve sněmovně budeme hlasovat pro co nejrychlejší opuštění EU. V případě Czexitu chceme prosadit smluvní partnerství s evropskými zeměmi, které umožní volný pohyb občanů, zboží, peněz a služeb na základě vzájemných smluv a podle zákonů a zájmů ČR, které budou pro nás prospěšné. Podporujeme spolupráci suverénních zemí," napsal ohledně priorit SPD nedávno její stranický šéf Tomio Okamura.

Psali jsme:

Kandidáti a politické strany se připravují na volby do Evropského parlamentu v roce 2024. V rámci politické scény se objevují různé koalice a kandidáti. Například koalice SPOLU, skládající se z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, oznámila své lídry pro volby, mezi nimiž je europoslanec Alexandr Vondra z ODS a Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL. Dále se politické hnutí ANO rozhodlo pro konzervativnější směřování, což vedlo k odchodu některých členů, jako je Dita Charanzová. Zajímavým prvkem je spojení hnutí ANO a SPD na české politické scéně, které bylo pro některé politiky nepřijatelné.

Celkově se politická situace v České republice před evropskými volbami v roce 2024 vyvíjí dynamicky, přičemž se formují nové aliance a kandidátní listiny. Euroskepticismus a kritika EU ze strany SPD naznačují, že evropské volby budou pro mnohé strany klíčovým momentem.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: fb profil)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif