Strašení válkou s Ruskem? Řehka to odmítá a vysvětluje

politika

Náčelník generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka se opět vyjádřil ohledně možné války s Ruskem. Podle něj prý není sice pravděpodobná, ale není ani nepředstavitelná.

Strašení válkou s Ruskem? Řehka to odmítá a vysvětluje
Karel Řehka, náčelník gen. štábu
12. prosince 2023 - 07:03

Rusko musí vidět schopnosti i vůli se bránit. Předejít konfliktu s Ruskem totiž nemůže domluva, ale pouze odstrašení. Na konferenci "Připraveni k boji?“ to řekl náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka.

Podle náčelníka generálního štábu není válka s Ruskem nyní sice pravděpodobná, ale není ani nepředstavitelná. Řehka také zdůraznil nutnost nadále podporovat Ukrajinu.

Řehka upozornil, že Rusko v podstatě přešlo na válečnou ekonomiku a že tajné služby stále zkracují odhady, za jak dlouho bude schopné obnovit své bojové síly.

„Rusku se daří obcházet sankce přes Střední Asii, Kavkaz. Rusko také jaderně zastrašuje a cíleně destabilizuje některé regiony. Dlouhodobě se snaží o narušení jednoty Západu a zpochybňování demokracie a státních institucí,“ uvedl Řehka s tím, že cílem dezinformací není podle něj přesvědčit adresáty o nějakém sdělení, ale vzbudit nejistotu a nedůvěru.



„Válka s Ruskem není nepředstavitelná, byť nyní hodnotíme, že v tuto chvíli není pravděpodobná,“ řekl dále Řehka.

Nastat může podle něj kvůli nechtěné eskalaci nebo například v okamžiku, kdy protivník nabude přesvědčení, že střet je nevyhnutelný.

„Může nastat příležitost, kdy si řekne teď, nebo nikdy,“ doplnil s tím, že vyhnout se konfliktu není podle něj možné domluvou, fungovat bude jen odstrašení.

Psali jsme:

„Rusko musí reálně vidět, že máme schopnosti a vůli se bránit. Není to o nějaké deklaraci. Musí vidět, že to reálně nemá cenu,“ uvedl náčelník generálního štábu Řehka. Varoval také, že ruská ekonomika se po plnohodnotné invazi na Ukrajinu transformovala na válečnou. Jeho armáda se značně liší od té, která loni přijela do země s přesvědčením, že při krátké „speciální operaci“ ovládne zemi a dosadí loutkovou vládu.

„Rusko se chystá na ještě intenzivnější a dlouhou válku,“ vysvětlil svůj pohled na rusko-ukrajinský válečný konflikt a jeho možné rizika a dopady Řehka.

(jar, foto: repro: kecy a politika)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif