Vláda riskuje sociální neklid, říká Březina

politika

Podnikatel a kandidát na prezidenta Tomáš Březina se nevěřícně pozastavil nad váhavostí vlády Petra Fialy i nad výroky ministra financí Zbyňka Stanjury. 

Vláda riskuje sociální neklid, říká Březina
Tomáš Březina
8. října 2022 - 09:01

V pořadu Prostor X hovořil moderátor Čestmír Strakatý s podnikatelem a prezidentským kandidátem Tomášem Březinou. Řeč byla nejen o ukrajinské krizi, váhavosti naší vlády, ale i o bývalých politicích Angele Merkelové a Nikitovi Chruščovovi. Zaznělo také, co spojuje Březinu a současného prezidenta Miloše Zemana.

V úvodu rozhovoru se Březina zamyslel nad tím, proč by měl právě on být ideálním kandidátem na prezidenta. Začal svým životopisem, resp. tím, že prožil nevšední život a popsal začátky svého podnikání „na zelené louce“. Právě proto si myslí, že by mohl být dobrým prezidentem. „Takový úspěch v této republice nikdo neudělal, pokud hovořím o betonářském průmyslu,“ sdělil Březina moderátorovi a navázal na to, proč by byl dobrým prezidentem.

„Když tohle všechno dokážete, tak musíte mít vlastnosti, které jsou dostatečné pro funkci prezidenta,“ je si jistý. Na otázku, zda by byl i dobrým politikem, reagoval Březina s tím, že záleží na definici slova politik.

Pokud je to někdo, kdo mluví se všemi, kdo se snaží problémy vysedět, jako třeba Merkelová, pak by byl Březina podle vlastních slov horší politik. „Jako člověk orientovaný na výsledek bych ale byl nekonečně lepší politik, pokud tím myslíte takový pohled,“ dodal ale na vysvětlenou Březina.


K současné situaci vzhledem k probíhající ukrajinské krizi a uprchlickým vlnám, se vyjádřil v tom smyslu, že podpora uprchlíků ze strany vlády by neměla být prvořadá, vláda tím prý riskuje sociální neklid. „Pro tak chudou zemi, jakou je Česká republika, znamená poskytnutí ochrany lidem prchajícím před válkou ekonomickou zátěž, se kterou musí být národ srozuměn. Pokud není, může zakrátko podlehnout přesvědčení, že půl milionu ukrajinských běženců se má lépe než čeští obyvatelé,“ prohlásil. V této souvislosti zazněla i věta o tom, že prezident musí mít na zřeteli zájmy svých obyvatel, ne těch cizích, byť by to bylo emočně pochopitelné.

„Jakýkoliv prezident, nebo premiér, má mít především na zřeteli ochranu českých obyvatel, ekonomických zájmů, státnosti, a tak dál. Nesmí mít na mysli prioritně, pod vlivem emocí, byť pochopitelných, jiný národ a tomu pomáhat víc,“ má jasno bývalý podnikatel.

Také jsme psali:

Tomáš Březina se nevyhnul ani kritice postupu českého premiéra, který byl „až zarážejícím způsobem proaktivní“, v době krize naopak premiér i celá vláda reagovali podle Březiny váhavě. Nevěděli, co se děje, neměli informace navzdory tomu, že se zvyšování cen energií dalo předpokládat již loni.

Co ale Březinu opravdu zaskočilo, byla argumentace ministra financí Stanjury, kterou v rozhovoru pro Prostor X okomentoval takto: „Slovy ministra financí vláda přemýšlela, jaké politické náklady ty nepříjemné kroky přinesou pro ně, pro tu vládu,“ nevěřil prezidentský kandidát tomu, že Stanjura upřednostnil svoji ministerskou pozici před prezentací jasných kroků, jak z krize ven.

Také jsme psali:

Jako člověk, který dlouhá léta aktivně podnikal, Březina nechápe vládní nečinnost. „Chyba současné vlády, kterou jsem mimochodem volil, je to, že nekoná, že problémy vysedává,“ říká v rozhovoru a opět zmiňuje bývalou německou kancléřku. On sám by jednal jinak. „Lidé, kteří si přímou volbou zvolí svého reprezentanta, a ten se stává po obou komorách Parlamentu jakoby třetím velkým lidově zvoleným hráčem, tak má dokonce povinnost do té nejběžnější politiky zasahovat,“ řekl Březina s tím, že v tomto ohledu by prý jednal podobně jako Miloš Zeman.

(nov, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif