Vláda už nemá morální právo nikoho mentorovat, říká Hašek

politika

Po 230 letech končí s výrobou ručního skla sklárna v Květné, výpověď dostala většina zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií. Heslo premiéra "Nenecháme Vás padnout" je k smíchu. A advokát Michal Hašek k tomu napsal své.

Vláda už nemá morální právo nikoho mentorovat, říká Hašek
Michal Hašek, advokát
12. prosince 2023 - 06:05

Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla. Propustí 81 z 87 současných zaměstnanců. Důvodem je nárůst cen energií v minulých letech. Zpráva přichází jen pár dnů poté, co se ruční výroba skla, kterou je Česko vyhlášené, dostala na seznam materiálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

„V poslední lednový den dojde v naší sklárně k poslednímu vynesení pánví a zároveň k odtemperování čili výhasu pece. Rušíme ruční výrobu skla. Ze sedmaosmdesáti zaměstnanců dostalo k 31. lednu dvaaosmdesát výpověď. Snažíme se ještě zachránit výrobu tím, že žádáme banku o profinancování nové linky na automatickou výrobu. Pokud by se zadařilo, znamená to práci minimálně pro polovinu sklářů,“ řekl pro deník Právo ředitel skláren Květná 1794 Marek Mikláš s tím, že vyjádření banky bude znát vedení firmy v polovině ledna.

Jak dále Právu potvrdil majitel Květné 1794 Lubor Cerva, práce by v případě najetí na automatickou linku s třísměnným provozem byla pro více než devadesát lidí.

„Jen místo pece budeme mít průtočnou vanu, kde budeme tavit sklovinu. Jde o investici ve stovkách milionů korun. Už nyní stavíme skladovou halu o šestnácti stech metrech. Ale narazili jsme na problém, nechce nám to nikdo profinancovat. Potřebujeme čtyři sta milionů korun,“ řekl Lubor Cerva o ekonomické situaci svého podniku.



„Ještě stále bojujeme. Někdo tuto sklárnu v roce 1794 založil a já to budu zavírat? To je hrozný pocit. Proto bojuji o její zachování,“ doplnil Cerva.

Důvodem k ukončení ruční výroby skla jsou závratné ceny energií, se kterými se sklárna nedokázala vyrovnat.

„Při meziročním porovnání cen energií za roky 2021 a 2022 došlo v naší sklárně k navýšení cen energií o čtrnáct milionů korun, z původních asi pěti na devatenáct milionů. Už to bylo smrtící, ale vydrželi jsme. Už dva roky s tím bojujeme. A od ledna to bude dělat další čtyři miliony navíc. Tedy 23 milionů za energie, což je oproti roku 2021 téměř pětinásobný nárůst,“ řekl k nastalé situaci Mikláš.

Příběh sklárny okomentoval advokát a bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který se v příspěvku ostře pustil do Fialovy vlády a postavil se nejen za sklárnu, ale i za upadající český průmysl jako celek. 

Psali jsme:

“Žaluji! Žaluji současnou vládu za to, že během dvou let způsobila kombinací neumětelství a diletantismu oslabení republiky, společnosti i ekonomiky a přivedla mnohé až k samé hranici kolapsu. Symbolem budiž sklárna Květná. Postavena byla v roce 1794, založil ji kníže Alois I. z Lichtenštejna. Sklárna přežila konec feudalismu, začátek kapitalismu, Hitlera i Gottwalda a únor 1948, budování socialismu, samet i divoká léta devadesátá, vydržela covid. Tradiční ruční výroba skla však nepřežije současnou pětikoliční vládu a její “smrtící” národohospodářskou politiku, zejména “řešení” cen energií. Za poslední dva roky totiž cena elektřiny pro skláře vzrostla skoro pětinásobně a to jim láme vaz. O místo má přijít 82 z 87 sklářů, a to jen krátce po tom,kdy byla výroba ručního skla zapsána mezi světové kulturní dědictví UNESCO. Teď už nemá vláda ani nikdo z Pětikoalice morální právo ani jednou říct “nenecháme Vás padnout” nebo mentorovat národ o tom, že není důvod říkat něco o ´blbé náladě´”, napsal na svém veřejném facebookovém profilu Hašek.

A Hašek nebyl rozhodně sám, kdo se k likvidačním krokům vlády vyjádřil.

„Další firma, končí. Sklárna v Květné na Uherskohradišťsku ukončí příští rok v lednu téměř po 230 letech výrobu ručního skla! Sklárna přežila války, krize, ale nepřežila liberálně demokratickou genocidu národního bohatství. Postupná likvidace národního bohatství započala v roce 1989, ruku v ruce s indoktrinací likvidace národní i biologické identity! Pravda sama nezvítězí, za pravdu je třeba se postavit a bojovat. Porazíme je ve volbách do evropského parlamentu, krajských volbách a porazíme je společně i ve volbách parlamentních. Zachraňme naši republiku," napsal na svém facebooku poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: red)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif