Začalo to atentátem na Fica a výhrůžek premiérům přibývá

politika

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze na sociální síti uvedl, že měl v rámci nátlaku od Evropské unie vyslechnout též pohrůžku, ve které bylo naznačeno že může následovat slovenského premiéra Roberta Fica.

Začalo to atentátem na Fica a výhrůžek premiérům přibývá
Irakli Kobachidze
25. května 2024 - 06:30

V Gruzii panuje v poslední době velké napětí a část obyvatel se bouří proti schválení zákona o tzv. zahraničním vlivu, který se podle jeho kritiků nápadně podobá ruskému zákonu o zahraničních agentech, ačkoli stejný zákon palatí např. v USA.

„Společnost sleduje vývoj kolem zákona o transparentnosti a vidí, že řada vysoce postavených zahraničních politiků neváhá vydírat gruzínský lid a jím zvolené vlády. Na tento druh vydírání jsme už dlouho zvyklí a už ztratilo svůj význam jak pro veřejnost, tak pro vládu. Ale hrozba, která zazněla v čase tohoto vydírání v telefonickém rozhovoru s jedním z evropských komisařů, byla šokující.



Eurokomisař uvedl řadu opatření, která mohou západní politici přijmout po přehlasování práv veta u zákona o transparentnosti, a když tato opatření vyjmenoval, zmínil ‚Podívejte se, co se stalo Ficovi, musíte být velmi opatrní‘,“ napsal gruzínský premiér na svém facebookovém profilu a dodal, že je také velmi znepokojující, pokud někdo takto využívá situaci slovenského premiéra Roberta Fica, na něhož byl spáchán atentát a stále se nachází ve velmi vážném stavu v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Premiér Kobachidze dále uvedl, že podle jeho informací za útokem mohla stát jedna z tajných služeb zemí, které jsou zvláště úzce spjaty s globální válečnou stranou.

Psali jsme:

„Paralela s pokusem o atentát na Roberta Fica nám připomíná, že v podobě globální válečné strany máme co do činění s extrémně nebezpečnou silou, která udělá cokoliv, aby přinesla do Gruzie chaos. Jsem si jist, že ani tentokrát jejich plány nebudou úspěšné a Gruzie rozhodně zachová mír a politickou stabilitu, která je nezbytnou podmínkou rozvoje země,“ dodal gruzínksý premiér Irakli Kobachidze.

(jar, prvnizpravy, repro: sejmRP)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif