Bitva příběhů následuje po smrtelném incidentu v nemocnici v Gaze

zprávy

Zatímco hlavním cílem Izraele je dosáhnout svých bezpečnostních cílů, tak je stále vedena propagandistická válka. Snahy vysvětlit, co se stalo při výbuchu nemocnice v Gaze, jsou v arabském světě zesměšňovány.

Bitva příběhů následuje po smrtelném incidentu v nemocnici v Gaze
Z Gazy
22. října 2023 - 14:15

Bylo jen otázkou času, kdy se z tragického incidentu ve válce mezi Izraelem a Hamasem stane bitva verzí mezi dvěma protivníky a jejich příznivci.

Teroristická skupina obvinila z výbuchu izraelský nálet. Izraelská armáda uvedla, že raketa, která byla špatně odpálena palestinským islámským džihádem, přistála v Gaze spíše než v Izraeli. Ministerstvo zdravotnictví v pásmu Gazy, které spravuje Hamás, oznámilo, že při náletu zahynulo 500 lidí. Izraelští představitelé účast Izraele okamžitě nepopřeli, místo toho uvedli, že incident prověří. S důkazem o své neúčasti přišli až o několik hodin později. Pro mnoho palestinských podporovatelů nemělo izraelské vyšetřovací úsilí žádný význam; přijetí verze událostí Hamasu bylo téměř okamžité.


V sázce je důvěryhodnost Izraele

„Hamas a podobné teroristické organizace rychle obviňují Izrael,“ řekl pro The Media Line profesor Motti Neiger ze School of Communication na Bar-Ilan University. „Izrael potřebuje více času a mezitím se vysvětlení podle Hamásu drží."

Dodal: „Izrael vidí svou důvěryhodnost v sázce. Protože se očekává, že boje budou dlouhé, chce si zachovat důvěryhodnost.“

Podle Neigera se Izrael poučil ze zabití palestinské americké novinářky Shireen Abu Akleh před více než dvěma lety, kdy okamžitě popřel účast na střelbě a později musel přiznat, že byla pravděpodobně zabita izraelskou vojenskou palbou. Incident vedl k rozsáhlému odsouzení Izraele.

Po výbuchu v nemocnici vyhlásilo několik arabských zemí národní dny smutku, přičemž palestinská samospráva oznámila tři takové dny. Demonstrace se konaly v několika arabských městech na Západním břehu Jordánu, Libanonu a Jordánsku. V Libanonu se demonstranti shromáždili před americkými a francouzskými ambasádami a kritizovali je za jejich podporu Izraeli. Pokusili se také proniknout do kanceláří OSN v Bejrútu. V Jordánsku se rozzlobení občané pokusili zaútočit na izraelskou ambasádu.

„Arabský svět považuje Gazu za smolařku,“ řekl pro The Media Line Wadea Awawdy, politický analytik z Nazareta z Radio Anas. „Roky blokády uvalené Izraelem a Egyptem vedly k velkému hněvu, i když existují výhrady k tomu, co Hamás udělal civilistům v Izraeli."

Podle Awawdyho „pokusy Izraele vysvětlit incident v nemocnici jsou v arabském světě zesměšňovány. Tvrdí, že rakety v Gaze nemohou způsobit takové škody. Neexistuje žádná šance, aby byla přijata vysvětlení Izraele, neexistuje žádná víra,“ dodal.

Izraelská média vedla rozhovory s odborníky, kteří řekli, že izraelské bomby vytvoří v zemi velký kráter, který není viditelný na snímcích z dronů nebo satelitů.

„Čím více technologií existuje, tím snazší je vyrobit věci," řekl pro The Media Line profesor Hillel Frisch, vedoucí pracovník Jeruzalémského institutu pro strategii a bezpečnost. Podle Frische není počet obětí hlášených ministerstvem zdravotnictví Hamasu v souladu se záběry z Gazy, které neukázaly žádný zvýšený provoz sanitek bezprostředně po výbuchu nebo pohybu těl z místa.

K incidentu došlo jen několik hodin předtím, než americký prezident Joe Biden přistál v Tel Avivu na návštěvě, aby vyjádřil podporu Izraeli. Po středečním přistání se Biden setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a řekl, že „byl hluboce zarmoucen a pobouřen včerejším výbuchem v nemocnici v Gaze. Podle toho, co jsem viděl, se zdá, že to udělal ti druzí, a ne vy." Biden dodal, že viděl zpravodajské informace, které mu ukázal Pentagon, s narážkou na skutečnost, že USA měly své vlastní informace.

Izraelská armáda odmítla odpovědnost a poskytla důkaz, že za smrtícím incidentem nestojí.

Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) kontraadmirál Daniel Hagari ve videoprohlášení zveřejněném několik hodin po incidentu uvedl, že „analýza operačních systémů IDF naznačuje, že v Gaze byla vypálena salva raket letících v těsné blízkosti nemocnice Ahli v Gaza v době, kdy byla zasažena."

Dodal: „Informace z mnoha zdrojů, které máme v pořádku, naznačují, že Islámský džihád je zodpovědný za neúspěšný raketový start, který zasáhl nemocnici v Gaze.“

IDF později zveřejnila nahrávku a přepis rozhovoru mezi agenty Hamásu, které zachytila, ve kterém uznali, že nemocnici zasáhla jejich vlastní raketa.

„Říkají, že části z rakety jsou místní a ne jako izraelské," řekl jeden z účastníků rozhovoru, jak ho citovala IDF.

„V boji jsou dvě strany. Na jedné straně máme stát, jehož zájmem není ubližovat nezúčastněným občanům, protože to brzdí jeho úsilí zasáhnout Hamás a pokračovat v bojích. Takové incidenty tomuto úsilí jen škodí,“ řekl Neiger. „Na druhou stranu tu máme teroristickou organizaci, která právě před týdnem spáchala ohavný masakr a snaží se destabilizovat celý region - proč bychom měli věřit jejich vyprávění?"



V Izraeli se objevila určitá kritika ohledně toho, zda měla armáda tato tvrzení vyvrátit rychleji, ve snaze čelit tvrzením, že je za incident zodpovědná.

„Hlavním cílem IDF je vyhrát bitvu a dosáhnout svých cílů. Propaganda je druhořadá a armáda by se tím neměla zabývat,“ řekl Frisch.

Po návštěvě Izraele se Biden měl zastavit v Jordánsku na summit s vůdci z arabského světa. Schůzka byla zrušena krátce po výbuchu v nemocnici, než byly známy její okolnosti.

Biden se měl setkat s jordánským králem Abdalláhem, egyptským prezidentem Abdal Fattáhem el-Sísím a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Bezprostředně poté, co se začaly streamovat snímky exploze nemocnice, Abbás řekl, že se stahuje ze summitu, a Jordánsko oznámilo jeho zrušení.

Hněv mezi arabskými vůdci vůči USA je velký," řekl Awawdy. „Opakovaná prohlášení o přátelství Bidena pro Izrael a téměř úplné přijetí izraelského postoje je nutí věřit, že mluvit s Bidenem nebude mít žádný přínos. Nevidí ho jako někoho, kdo je schopen vyprostit region z této katastrofy."

Reakce mezi arabskými zeměmi, které mají vztahy s Izraelem, byla prozatím převážně odsouzením. Jak válka přetrvává a veřejné mínění v Izraeli se stává tvrdším, mohlo by se to změnit.

„Prostor pro manévrování se zmenší," řekl Awawdy. „Pokud boje zesílí, zvláště pokud dojde k pozemní invazi do Gazy, změní to pozice těchto zemí. Až dosud jednali pouze proto, aby splnili to, co považují za svou povinnost.“

Válka přichází po týdnech zpráv, že v normalizačních rozhovorech mezi Izraelem a Saúdskou Arábií došlo k významnému pokroku. Boje tento proces zastavily a mohly by ho úplně vykolejit, spolu s nedávnými vztahy, které Izrael navázal se Spojenými arabskými emiráty, Marokem a Bahrajnem. Po úvodní ofenzivě Hamasu minulý týden Bahrajn a SAE teroristickou organizaci odsoudily. Po incidentu v nemocnici ale SAE spolu s Ruskem požádaly o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se konalo ve středu.

„Dokonce i ti, kteří věřili v normalizaci, nyní ztratili naději. Tento konflikt zabil šanci na kompromis a vzdaloval jakékoli příležitosti k míru,“ shrnul Awawdy.

(rp,prvnizpravy.cz,jeruzalempost,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif