Borrell: Financování vojenské pomoci Ukrajině zůstává nadále blokováno

zprávy

Šéf evropské diplomacie Josep Borrell oznámil na tiskové konferenci po Radě ministrů zahraničí EU, že financování vojenské pomoci Ukrajině zůstává blokováno.

Borrell: Financování vojenské pomoci Ukrajině zůstává nadále blokováno
Joseph Borrel, šéf diplomacie EU
12. prosince 2023 - 02:20

Nyní se očekává, že rozhodnutí padne na summitu 14. až 15. prosince.

Ministři zahraničí EU se nedokázali dohodnout na nové tranši pro Kyjev ve výši 500 milionů eur z Evropského mírového fondu, který Maďarsko už měsíce blokuje.

„Musíme se dohodnout na osmém balíčku Evropského mírového fondu, tato otázka je stále ve vzduchu. A potřebujeme další navýšení o 5 miliard eur v Evropském mírovém fondu," řekl Borrell.


Také podle něj Evropská unie 12. prosince zašle zemím EU oficiální návrhy na zdanění příjmů ze zmrazených suverénních ruských aktiv.

Připomeňme, že Maďarsko je proti přidělování peněz Kyjevu.

Již dříve Financial Times psaly o nové hrozbě nepřidělení 50 miliard eur Ukrajině ze strany Evropské unie. Kromě postoje Maďarska se členské země EU zatím nemohou dohodnout na doplnění společného rozpočtu, ze kterého se plánuje vyčlenit prostředky na podporu Ukrajiny, uvádějí zdroje.

Členství na Ukrajině bude stát Evropskou unii asi 190 miliard EUR - IW

Členství na Ukrajině bude stát Evropskou unii ve výši 130 až 190 miliard EUR.

To je uvedeno ve studii Institutu der deutschen Wirtschaft  (IW), podle níž v tomto případě bude na Ukrajinu proudit až 17% celkového rozpočtu bloku.

Současně institut odhaduje počet obyvatel Ukrajiny dnes na 31 milionů lidí  (43,8 milionu před začátkem války) a na plochu zemědělské půdy - na 27,9 milionu hektarů (32,9 milionu na 02,24,2022).

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif