Francouzská „Ukrajina" v západní Africe

zprávy

Noví vládci v Nigeru nejen nařídili okamžité zastavení vývozu uranu a zlata ze země, ale také dovolili mávat ruskými vlajkami v ulicích hlavního města Niamey.

Francouzská „Ukrajina" v západní Africe
Z Nigérie
2. srpna 2023 - 03:20

Kdo vlastně v této zemi věděl, kolik francouzských jaderných elektráren závisí na bohatých ložiscích uranu v chudé západoafrické republice Niger? A že jsou tam umístěny tisíce francouzských a německých vojáků? A za jakým účelem?

Všeobecná nevědomost o tom všem a mnohém dalším má svůj důvod: Moderní neokolonialismus ví, jak skrýt své špinavé, ale extrémně výnosné aktivity za údajnou rozvojovou pomoc a laciné fráze o demokracii a lidských právech.

Nyní však vojenský převrat v Nigeru náhle odkryl hustý závoj zakrývající tuto činnost. Ošklivá tvář těžby důležitých surovin západními zeměmi, jako je Francie, začíná být viditelná. Nyní se objevují otevřené hrozby násilím, aby se zabránilo ztrátě dalšího západoafrického státu z francouzské zóny vlivu. A jak už to u takového vývoje bývá, jsou do toho zapojeny i USA.


Noví vládci v Nigeru nejen nařídili okamžité zastavení vývozu uranu a zlata ze země, dovolili také mávat ruskými vlajkami v ulicích hlavního města Niamey. Jak známo, v sousedním Mali tomu tak již nějakou dobu bylo, včetně přítomnosti obávaných „Wagnerových“ jednotek. Západ a některé další africké vlády se západními vazbami si nepřejí, aby se to za žádných okolností dostalo tak daleko. Nyní se proto připravuje vojenská intervence pro případ, že by úřadující prezident nebyl znovu dosazen do funkce.


Vojenská intervence v Nigeru s cílem vrátit prezidenta Mohameda Bazouma, svrženého pučem, by byla považována za „vyhlášení války proti Burkině Faso a Mali“, uvádí společná tisková zpráva vlád

Když americký ministr zahraničí Blinken poukazuje na to, že tento prezident byl „demokraticky zvolen“, není to špatné, ale nelze to překonat z hlediska lživosti. Protože to byly USA, které v roce 2014 úspěšně udělaly a financovaly vše, aby násilným převratem vyhnaly demokraticky zvoleného prezidenta Ukrajiny a zasely tak semena současné války. Lidé v Paříži a Washingtonu jsou zjevně připraveni znovu nechat proudit potoky krve pro zájmy Západu.

Protože i když má být vojenský převrat vojensky potlačen relativně rychle, v Nigeru nebude žádný mír. Mnoho lidí v 26 milionové zemí chce větší podíl nigerského bohatství surovin, populace je považována za nejmladší na světě. Je dost mladých lidí, kteří již nejsou spokojeni s tím, že francouzský jaderný průmysl může poškodit malou vyšší třídu, mezitím většina obyvatel žije v chudobě a spoléhá se na západní almužnu.



Ačkoli Německo nemá v Nigeru žádné uranové zájmy, které by mohlo hájit, „feministická“ zahraniční politika, jako v Mali, se nechala Paříží svést k nasazení Bundeswehru pro neokoloniální politiku svého souseda. Pokud se nepodaří sesadit novou vládu v Niamey, změní se i tato operace v katastrofu. A v druhém případě, tj. svržení vojenských vládců, budou mít západní síly v Nigeru v budoucnu zapřisáhlé nepřátele. Francie a USA jsou v procesu vytváření vlastní speciální Ukrajiny v západní Africe.

(rp,prvnizpravy.cz,pinews,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif