Gruzínská prezidentka byla označena jako provokatér

zprávy

Ve straně Gruzínský sen byla výzva gruzínské prezidentky Salome Zurabišviliové k zavedení vízového režimu pro Rusy považována za provokaci.

Gruzínská prezidentka byla označena jako provokatér
Salome Zurabišviliová, gruzínská prezidentka
11. května 2023 - 06:20

„Michail Saakašvili sám zrušil vízový režim pro ruské občany po válce (gruzínsko-osetská válka v srpnu 2008), takže se v tomto ohledu nic nezměnilo. Opakovaně jsme prohlásili, že nebudeme a nemůžeme uvalit sankce na Rusko,“  řekl zástupce z Gruzínského snu Nino Tsilosani.

Zrušení vízového režimu, které Moskva oznámila dnes 10. května, bude úlevou pro gruzínské občany a emigranty, řekl poslanec.

Mechta se domnívá, že Zurabišvili ztratil kontakt s realitou.

„V poslední době nedokáže rozlišit, co je v zájmu občanů Gruzie a co ne. Ať jde a řekne milionu etnických Gruzínců, že je to špatně, že musí znovu trpět, proletět Jerevanem v Ázerbájdžánu, utratit více peněz. Ať řekne, že sem nepatří."  řekl Irakli Zarkua, poslanec z Georgian Dream.



Jak informoval EADaily, ruský prezident Vladimir Putin zrušil zákaz letů do Gruzie pro ruské letecké společnosti a také podepsal dekret o zrušení vízového režimu pro gruzínské občany.

Zurabišvilová považujea ruské zrušení vízového režimu s Gruzií za provokaci a označil to za nepřijatelné.

Další ruská provokace! Obnovení přímých letů a zrušení zákazu udělování víz s Gruzií jsou nepřijatelné, dokud Rusko bude pokračovat v agresi proti Ukrajině a okupuje naše území!“ napsala Zurabišvilová na Twitteru.

Později na briefingu Zurabišvilová vyzvala gruzínské úřady, aby zavedly víza pro Rusy.

Vyzývám gruzínské úřady, aby svolaly Radu bezpečnosti k projednání vízového režimu pro Rusy. Je nutné zavést tříměsíční víza pro občany Ruské federace, kteří přijedou a zůstanou v Gruzii,“ vyzvyly Zurabišvilová

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif