Jordánsko a Egypt odmítají přijímat palestinské uprchlíky

zprávy

V úterý prohlásil jordánský král Abdalláh II., že Jordánsko a Egypt nepřijmou palestinské uprchlíky uprostřed konfliktu mezi Izraelem a Hamásem v Gaze. Také řekl, že je podle něj celý tento region na pokraji a vede nás do propasti. 

Jordánsko a Egypt odmítají přijímat palestinské uprchlíky
Jordánský král Abdallah II.
18. října 2023 - 07:03

„Je to situace, která musí být řešena v Gaze a na Západním břehu. A nemusíte toto břemeno nakládat na ramena ostatních,“ řekl během setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem, jak informovala agentura Associated Press.

Izraelská neúprosná letecká bombardovací kampaň v Gaze zahubila tisíce lidí, včetně více než 1 000 dětí, informovala Al Jazeera. Více než milion lidí - což je polovina obyvatelstva Gazy - bylo také vysídleno, když dochází potraviny, voda a lékařské zásoby, píše americký magazín The Hill

„Celý region je na pokraji. Tento nový cyklus násilí nás vede do propasti,“ prohlásil Abdalláh.

Obyvatelé Gazy nemají možnost opustit toto malé území o rozloze 360 čtverečních kilometrů kromě jediného hraničního přechodu s Egyptem na jihu. Nicméně egyptská vláda byla k přijetí uprchlíků váhavá, obávajíc se, že by pro ně nebyl způsob, jak se vrátit do svých domovů.

Izraelská armáda pokračovala v ostřelování hraničního přechodu v Rafahu, což ho udržovalo uzavřený po většinu posledních dnů. Izrael také údajně střílel na civilisty prchající na jih, včetně útoků v sobotu, při nichž zemřelo 70 civilistů, většinou žen a dětí.


Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sissi odsoudil v čtvrtek ostřelování hraničního přechodu, které zároveň brání vstupu humanitární pomoci do regionu. Prohlásil, že je v nejlepším zájmu Palestinců zůstat v Gaze.

„Hrozba tam je významná, protože to znamená likvidaci této (palestinské) věci,“ řekl el-Sissi. „Je důležité, aby jeho lidé zůstali neoblomní a existovali na svém území.“

Odborníci Organizace spojených národů obvinili jak izraelskou armádu, tak Hamás z páchaní válečných zločinů v tomto konfliktu. Útoky na izraelské civilisty na začátku války si vyžádaly minulý týden alespoň 1 200 obětí.

Poselství z Bílého domu se v posledních dnech změnilo, protože prezident Biden následoval po své počáteční bezpodmínečné podpoře Izraele s výzvami k zohlednění a podpoře civilního obyvatelstva Gazy.

Psali jsme:

V nedělním rozhovoru pro „60 Minutes“ uvedl americký prezident Joe Biden, že vojenská okupace Gazy Izraelem by byla „chybou“. 

„Podívejte, co se stalo v Gaze, podle mého názoru, je, že Hamás a jeho extrémní prvky nereprezentují všechny palestinské lidi,“ řekl Biden. „A myslím si, že … by to byla chyba … aby Izrael znovu okupoval … Gazu.“

„Ale jít dovnitř a vyřadit extremisty - zatímco Hizballáh je na severu, Hamás na jihu - je nutnou podmínkou,“ dodal.

(böhm, The Hill, foto: repro: AFP)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif