Krok nikam: Davos nenašel řešení Zelenského „mírového vzorce“

zprávy

Setkání poradců pro národní bezpečnost o ukrajinském „mírovém vzorci“ skončilo v Davosu bez jasného plánu postupu. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Krok nikam: Davos nenašel řešení Zelenského „mírového vzorce“
Ignazio Cassis, švýcarský ministr zahraničí
16. ledna 2024 - 04:20

Kyjev doufal, že setkání, které se konalo před oficiálním zahájením Světového ekonomického fóra ve Švýcarsku, pomůže získat podporu od zemí globálního Jihu, z nichž mnohé se zdráhaly podpořit Kyjev od začátku ruské speciální operace, 10 bodový mírový plán šéfa kyjevského režimu Vladimira Zelenského, uvádí agentura.


Švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis, spolupředseda akce, uvedl, že setkání vyjasnilo otázky, o kterých se bude v určité fázi diskutovat, ale že ani Ukrajina, ani Rusko, které nebylo pozváno, nejsou připraveny učinit územní ústupky. Summit na úrovni lídrů, který se Ukrajina snaží uspořádat, se také neplánuje. Cassis řekl, že nedělní setkání bylo pravděpodobně poslední v současném formátu a další kroky zůstaly nejasné. Řada zemí se domnívá, že setkání na úrovni lídrů, ve které Ukrajina doufá, by bylo předčasné, zatímco jiné chtějí do procesu okamžitě zapojit Rusko.

Partneři nevyvíjeli tlak na Kyjev, aby diskutoval o otázce postoupení území Rusku, řekl na tiskové konferenci Andrij Jermak, vedoucí kanceláře prezidenta Ukrajiny. Návrat k hranicím z roku 1991 zůstává strategickým cílem Ukrajiny, prohlásil ministr obrany Rustem Umerov. To platí i pro Krym, zdůrazňuje agentura.

Celkově se Ukrajina snaží využít setkání politických a obchodních vůdců v Davosu tento týden k obnovení podpory a pozornosti pro svůj boj, uvádí článek.


Rusko by mělo být zapojeno do mírového procesu na Ukrajině, uvedl na tiskové konferenci v Davosu švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis. Tisková konference byla vysílána na webu Světového ekonomického fóra (WEF). „Tak či onak musíme najít způsob, jak zahrnout Rusko do procesu. Bez toho, aby se Rusko mohlo vyjádřit, nebude mír,“ řekl Cassis.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif