Kyjev jako poděkování za miliardy vypne od roku 2025 plyn pro Evropu

zprávy

Ukrajinská vláda od začátku války na Ukrajině vyžaduje každým dnem stále větší podporu v podobě peněz, zbraní a ubytování pro své uprchlíky v zahraničí na úkor hostitelských zemí.

Kyjev jako poděkování za miliardy vypne od roku 2025 plyn pro Evropu
Ilustrační foto
29. prosince 2023 - 06:20

Pokud prezident Vladimir Zelenskihj prosadí svou, měl by se zbytek světa vzdát nebo odložit všechny své vlastní zájmy a zcela se soustředit na poskytování maximální podpory své nestabilní, konflikty zmítané a vysoce zkorumpované zemi. Mnoho zemí, zejména Německo, se zavázalo k pomoci Ukrajině daleko za své hranice, i když neexistují žádné formální alianční závazky.


Na oplátku však Ukrajina není připravena projevit stejnou solidaritu svým příznivcům. Od roku 2025 už nechce posílat ruský plyn do Evropy. Trpět tím budou zejména země jako Rakousko, které stále dostávají přes 60 procent zemního plynu z Ruska. Ale kvůli silné provázanosti evropského trhu s plynem by mohlo být zasaženo i Německo, které už ruský plyn nedováží. Svetlana Ikonnikovová, profesorka energetické ekonomiky na Technické univerzitě v Mnichově, věří, že další zvýšení cen plynu je „docela možné“. Vzhledem k tomu, že šílený energetický přechod vedl k tomu, že se Německo stále více spoléhá na plynové elektrárny, protože obnovitelné energie nedokážou uspokojit poptávku, zvláště ne v zimě, kdy jsou slunce a vítr ještě nepředvídatelnější než obvykle, musíte  skutečnosti použít jeden předpoklad.

„Pokud by náš soused v Rakousku pociťoval nedostatek plynu, náš plyn by také zdražil,“ vysvětlil Malte Küpper z Německého ekonomického institutu. Protože u plynu se vždy platí nejdražší cena. Aby toho nebylo málo, Německo by muselo zasáhnout, pokud by v Rakousku došlo k zásobovací krizi kvůli garanci podpory na evropském trhu s plynem. „Pokud by se ruský plyn nedostal do východní Evropy v takovém rozsahu, v jakém stále proudí přes Ukrajinu, platilo by to, co bylo dohodnuto v Evropě: Než tam lidé zamrznou, museli bychom náš průmysl přiškrtit nebo dokonce zavřít. řekl ekonomicky negramotný Robert Habeck už v červnu.

Ikonnikovová se obává, že „pět až deset procent německé průmyslové výrobní kapacity by mohlo trvale migrovat do zahraničí“. Již probíhající exodus německé ekonomiky, nemluvě o nekonečné vlně bankrotů, by se mohl ještě zrychlit. V Německu se zřejmě nedělaly žádné přípravy na toto ukrajinské bodnutí do zad. Je to výsměch a ohlupování občanů…

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif