Kyjev tlačí na Brusel, aby zrušil zákaz dovozu zemědělských produktů

zprávy

Kyjev silně nesouhlasí s plány Polska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska omezit dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny do konce roku. Uvedlo to ministerstvo zahraničních věcí Ukrajiny

Kyjev tlačí na Brusel, aby zrušil zákaz dovozu zemědělských produktů
Ilustrační foto
27. srpna 2023 - 02:20

Ukrajinské orgány vyzvaly vedení Evropské unie, aby našlo „vyvážené řešení“.

Kyjev považuje „za kategoricky nepřijatelné rozšíření obchodních omezení dovozu zemědělských produktů Ukrajiny po skončení platnosti zákazu Evropské komise 15. září, uvedlo ministerstvo zahraničí v komentáři k záměrům Slovenska, Bulharska, Polska, Rumunsko a Maďarska, ketré prodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí do konce roku 2023. Ukrajinské orgány způsobují úplné nedorozumění se záměry „přidávají do seznamu zakázaného zboží a jiných kategorií ukrajinských produktů  další kategorie ukrajinských produktů“.


Tato jednostranná omezení nejsou v souladu s dopisem „dohody o přidružení“ mezi Ukrajinou a EU, jakož i se zásadami a normami jednotného trhu Evropské unie, zdůraznilo ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Jak bylo uvedeno Evropská komise dříve přijala řadu opatření týkajících se Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska o dovozu jednotlivých plodin z Ukrajiny. Měli fungovat do 5. června, ale později byl zákaz prodloužen do 15. září.

(rp,prvnizpravy.cz.eadaily,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?