Maďarsko nechce financovat válku na Ukrajině z peněz svých poplatníků

zprávy

Na zasedání Rady EU v Toledu nemohla Evropská unie povolit další tranši z Evropského mírového fondu. Měla to být vojenská pomoc Ukrajině. EU má v úmyslu přidělit tranši příští týden.

Maďarsko nechce financovat válku na Ukrajině z peněz svých poplatníků
Joseph Borrel, šéf diplomacie EU
1. září 2023 - 04:20

Uvedl to šéf diplomacie EU Joseph Borrel na tiskové konferenci po neformálním setkání ministrů zahraničí 27 zemí ve španělské komunitě Toledo.

„Bohužel je nová tranše stále blokována," řekl Borrel a vyjádřil naději, že ji příští týden prosadí.

Toto je další tranše ve výši 500 milionů euro, která je blokována Maďarskem. Podle ministra zahraničních věcí republiky Petera Szijjárta v Toledu se Maďarsko staví proti tomu, aby Evropská unie poskytla tranši vojenské pomoci Ukrajině, jakož i vytvoření zvláštního fondu pro tyto účely na období 2024–2027 ve výši 20 miliard euro, protože to znamená další čtyři roky vojenských operací. Řekl, že velká většina zemí EU stále „chce za každou cenu a všemi prostředky“ pokračovat v dodávkách zbraní ozbrojeným silám.


Szijjárto  poznamenal, že byl „pod velkým tlakem, aby Maďarsko hlasovalo pro další tranši ve výši  500 milionů euro na financování transferů zbraní, stejně jako u balíčku  20 miliard euro v příštích čtyřech letech". Podle ministra, pokud by se Maďarsko dohodlo, muselo by z prostředků svých daňových poplatníků, kteří „v žádném případě nenesou odpovědnost za válku“, přidělit 80 miliard forintů (více  200 milionů euro)".

Ministr uvedl, že Maďarsko odmítá diskutovat o těchto otázkách, dokud nebudou splněny jeho požadavky vůči EU a Ukrajině. Jedním z nich je potřeba vyloučit největší maďarskou banku OTP z ukrajinského seznamu „mezinárodních sponzorů války“. Ministr zahraničí navíc cestou do Toleda řekl, že Budapešť požaduje od Bruselu a Kyjeva podrobnou zprávu o otázce, na co bylo vynaloženo 50–70 miliard eur, které poskytla Evropská unie na pomoc Ukrajině.


 (rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif