Maďarský ministr Peter Szijjarto: EU je slabší než kdykoli předtím

zprávy

Evropská unie postupně oslabuje v důsledku reakce Bruselu na válku na Ukrajině, řekl maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto.

Maďarský ministr Peter Szijjarto: EU je slabší než kdykoli předtím
Peter Szijjártó, maďarský ministr zahraničí
31. srpna 2023 - 03:20

Na strategickém fóru Bled ve Slovinsku Szijjarto prohlásil, že „EU je bohužel ve velmi špatném stavu“ a situaci popsal jako „horší než kdy jindy z hlediska bezpečnosti, ekonomiky a dodávek energie.“ 

Rozhodnutí zemí EU dodat Kyjevu zbraně je podle Maďarska důvodem, proč se v posledních 18 měsících nepodařilo dosáhnout míru na kontinentu.

Maďarsko vždy kritizovalo přístup EU ke konfliktu na Ukrajině a odmítlo se zúčastnit programu výcviku ukrajinských jednotek. Země také zakázala tranzit vojenského nákladu přes své území. Budapešť také opakovaně vyzývala k mírovým rozhovorům s Ruskem.

Maďarský premiér Viktor Orbán: „Západ nechce mír!"

Tyto mírové iniciativy Maďarska jsou odmítány hodnotami Západu, tedy jak EU, tak NATO". Ještě horší je, že proti těmto návrhům z Maďarska naopak Brusel hrozí  vládě v Budapešti masivními sankcemi nebo jinými donucovacími opatřeními. Zdá se, že ani EU, ani NATO se skutečně nechtějí vážně zabývat mírovými opatřeními, která by mohla ukončit umírání na Donbasu.

Tento jev lze pozorovat i v Německu. Jedinou německou stranou, která vážně navrhuje mírová jednání, je AfD. Staré strany a liniově loajální média naproti tomu pokračují v agitaci; nejen proti těmto mírovým iniciativám, ale i proti jakémukoli prohlášení nebo formulaci, která jde tímto směrem. Zdá se, že tito lidé stále chtějí vidět krev. Nejsou to ale přitom oni sami, kdo musí krvácet.

(rp,prvnizpravy,freiewelt,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif