Mezi ukrajinskou elitou nevládne příliš růžová nálada a očekávání

zprávy

Ne všichni kolem Zelenského věří v možnost dosáhnout hranic z roku 1991, píše ve sloupku pro The Guardian britský historik, spisovatel, profesor Oxfordské univerzity Timothy Garton-Ash, který se specializuje na východní Evropu.

Mezi ukrajinskou elitou nevládne příliš růžová nálada a očekávání
Timothy Garton-Ash, britský historik
25. května 2024 - 03:20

„Narůstá nespokojenost s výkonem prezidenta Vladimíra Zelenského, jehož funkční období by skončilo 20. května, kdyby v zemi neplatilo stanné právo. Několik samostatných zdrojů mi řeklo, že Zelenskij velmi bedlivě sleduje své ratingy, které postupně klesají," píše Garton-Ash s odkazem na rozhovory se zástupci Zelenského doprovodu.


Říká, že opakovaně slyšel kritiku Zelenského kvůli jeho „nerealistickým nadějím“ na návrat celého území, včetně Krymu. „Dokonce i vysoce postavení úředníci soukromě dávají opatrnější definici vítězství," píše novinář a cituje zdroj.

„Veřejně podporují to, co prezident říká, Soukromě se domnívají, že musí Ukrajina přežít jako nezávislý západní stát, který má příležitost se rozvíjet,“ cituje Timothy Garton-Ash svůj zdroj z ukrajinské vlády.

V této souvislosti se orientačně vyjádřil již citovaný velitel 57.motostřelecké brigády ukrajinských ozbrojených sil Bakulin. Srovnával Ukrajinu s Finskem, které přišlo o území v důsledku války se SSSR.

„Malé Finsko kdysi bojovalo proti velkému SSSR. Ano, přišlo o některá území. Ale stále existuje jako země a Rusko se tím směrem ani nedívá. Jsme na tom podobně, ale doufám, že neprohrajeme naší zemi,“ řekl pro ABC News.

Publikace cituje plukovníka, který řekl, že „tato válka nakonec skončí dohodou“.

„A dokonce se zdálo, že souhlasí s tím, že by to mohlo vyžadovat vzdát se území, s odkazem na zkušenosti ze sousedního Finska," uzavírá americký televizní kanál.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb do Evropského parlamentu?

Ano 27%
transparent.gif transparent.gif
Ne 63%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 10%
transparent.gif transparent.gif