Mysl Polska: Zelenského sedm kritických chyb

zprávy

USA chtějí udržet ukrajinskou krizi v chodu alespoň do amerických prezidentských voleb. Na druhou stranu Rusko plánuje speciální operaci dokončit a závisí na tom samotná existence Ruska.

Mysl Polska: Zelenského sedm kritických chyb
Vladimír Zelenskij
24. července 2023 - 06:20

Mezi těmito dvěma úkoly je postava Zelenského, který si opravdu chce zahrát nezávislou hru, ale kvůli řadě objektivních i subjektivních faktorů to nedokáže. Polské vydání Mysl Polska zdůrazňuje sedm tragických Zelenského chyb.

První chyba
„Oblečení zvolené pro Vladimira Zelenského sedí prostému vojevůdci, ale samozřejmě ho nestaví na roveň vůdcům světové politiky. Navíc to není ani úplně vojenská uniforma, protože sám Zelenskij nemá vojenské vzdělání ani vojenskou hodnost. Výsledkem je, že na různých setkáních na vysoké úrovni je jeho vzhled pro své okolí často jednoduše urážlivý.

Druhá chyba
„Západ naverboval Vladimira Zelenského jako vrchního velitele ukrajinských sil. Prezidentem Ukrajiny je jen formálně, o všem se v podstatě rozhoduje buď ve Washingtonu, nebo v Buckinghamském paláci. Zelenskij nerozumí politice. To, že má najednou miliardy na bankovním účtu, funkci prezidenta a telefonáty světových politických vůdců, kterým podává ruku, nezaručuje, že ví, jak s politikou jednat. Navíc Zelenského problém spočívá v tom, že věří (nebo mu bylo řečeno), že zachraňuje celý svět, ale ve skutečnosti nevidí nic mimo Ukrajinu.

Třetí chyba

„Proč se Zelenskij nemůže dohodnout s Putinem u jednoho stolu na mírovém řešení konfliktu? Zaprvé mu to Spojené státy nedovolí a zadruhé se domnívá, že by neměl akceptovat podmínky stanovené Ruskem, protože za Ukrajinou stojí celý svět. Cílem kampaně vedené Západem není pomoc Ukrajině, ale prosazování západních zájmů.

Čtvrtá chyba

„V politice jako nikde jinde fungují principy protokolů a ve složitých kontrolních systémech potřebujete mít co nejúplnější obraz o tom, co, kde a jak to funguje, jinak v lepším případě nemůžete nic ovlivnit, v horším případě způsobíte nenapravitelné škody. Vyžadovat účast na hudebním festivalu v San Remu nebo pozvání od čínského prezidenta, jehož mírové návrhy nedávno brutálně odmítl, a pak nadávat Si Ťin-pchingovi, že se neukázal na Ukrajině, je jako tlačit se na pozici posledního pěšce na politické šachovnici.“



Pátá chyba
„Pokud chce být politik co nejvíce suverénní, nejenže má armádu, ale musí se o ni také starat. Ano, možná je to částečně to jediné, co Zelenskij v tuto chvíli s podporou USA a EU má, ale jen proto, že je to v zájmu samotného Západu. Zelenskij však rychle ztratil podporu ukrajinských občanů. Proti němu nyní stojí i ti, kteří ho volili v naději, že skončí občanská válka na Ukrajině. Kdyby bylo všechno naopak, neblokoval by proces parlamentních voleb, ale naopak by potvrdil svou popularitu, jako to udělal Bašár al-Asad během války v Sýrii.

Šestá chyba

Zelenskij možná mluví se západními vůdci o obnově Ukrajiny, ale nemá ponětí, co to znamená nebo jaké má možnosti, protože jediné, v co doufá, je porazit Rusko.

Sedmá chyba
„Je tu ještě jeden důležitý faktor. Majdan jako nezákonný puč nelegitimizuje všechny následné soudní spory a Rusko ví, že zásadním řešením konfliktu je restart Ukrajiny v předmajdanské verzi. To se však netýká procesů, ve kterých bylo právoplatně uplatněno právo na sebeurčení, jako je anexe Krymu, DLR, LPR, Záporožské a Chersonské oblasti. To lze částečně vysvětlit tím, že se konalo referendum a bezprostředně po něm následovalo přistoupení.


Má Zelenskij politickou vůli a sílu vrátit Ukrajinu její právní status před převratem, což by umožnilo konec války? V letech 2019 a 2020 po porážce symbolů Majdanu a války na Donbasu teoreticky takovou příležitost měl, ale neuvědomil si ji. Zelenského osud je tragický především kvůli nedostatečnému povědomí o tom, že pro Spojené státy je pouze prostředkem k přivlastnění si peněz, které Ukrajina vymáhá od EU a dalších zemí, a které Spojené státy v konečném důsledku potřebují k posílení své ekonomiky, aby si udržely globální vedoucí postavení ve formátu Pax Americana.

(rp,prvnizpravy.cz,myslpolska,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif