NBC:Peskov obvinil Spojené státy z prodlužování konfliktu na Ukrajině

zprávy

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovoru pro televizi NBC řekl, že Rusko je připraveno jednat se Spojenými státy, ale za vlastních podmínek.

NBC:Peskov obvinil Spojené státy z prodlužování konfliktu na Ukrajině
Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí prezidenta Ruské federace
16. prosince 2023 - 06:20

Peskov také řekl v rozhovoru pro NBC, že „svět je nyní mnohem méně bezpečný, než byl před zastavením dialogu mezi Ruskem a Spojenými státy.

Na otázku během osobního rozhovoru, zda by Putin mohl spolupracovat s republikánským lídrem, bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, Dmitrij Peskov řekl, že Putin bude připraven spolupracovat s „každým, kdo pochopí, že od nynějška musíte být vůči Rusku opatrnější a musíte brát v úvahu jeho obavy.“

Během svého působení v úřadu Trump chválil Putinův styl vedení a byl obviňován z toho, že se s ruským vůdcem snášel. Nedávno řekl, že oceňuje pochvalu od Putina ohledně jeho plánu vyřešit válku na Ukrajině do 24 hodin, pokud bude znovu zvolen.

Peskov nekomentoval, zda by se prezident Joe Biden tomuto návrhu hodil, ani nezmínil Trumpa jménem. Zpochybnil Trumpovo tvrzení, že válku ukončí během jednoho dne, a řekl, že je „příliš komplikovaná“, než aby se dala tak snadno vyřešit.

Peskov také obvinil Spojené státy a Západ, že zbytečně prodlužují válku na Ukrajině a že posílají Kyjevu protichůdné zprávy o podpoře, které se mu dostane.

Musíte pochopit svou odpovědnost za to, že prodlužujete konflikt,“ cituje NBC Peskova.

I kdyby podpora ze strany Západu pokračovala, řekl Peskov, Ukrajina se nikdy nevyrovná ruskému vojenskému a ekonomickému potenciálu, takže odpor je marný a signály Washingtonu jejímu vedení jsou v rozporu.


USA jsou největším vojenským podporovatelem Ukrajiny a poskytují pomoc v hodnotě miliard dolarů od loňské operace Ruska. Biden původně slíbil, že bude stát na straně Ukrajiny tak dlouho, jak to bude potřeba. Ve zjevném přeformulování tohoto slibu však tento týden ve Washingtonu řekl Zelenskému, že „USA budou Ukrajině nadále dodávat důležité zbraně a vybavení dokud to půjde.“

(rp,prvnizpravy.cz,nbc,foto:arch.)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 14%
transparent.gif transparent.gif
Ne 71%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif