Německá policie zabránila útoku kamionem

zprávy

Během protiteroristické operace zadržel policejní speciální operační tým (SEK) v úterý v Duisburgu islamistického teroristu Tarika S..

Německá policie zabránila útoku kamionem
Ilustrační foto
25. října 2023 - 10:30

Muž, který bojoval za IS v Sýrii pod přezdívkou „Usama Al Almani“ (Němec Usáma) a pózoval na propagandistických snímcích vedle sťaté oběti, prý plánoval útok při proizraelských akcích.

Německé úřady na základě tipu zahraniční tajné služby předpokládají, že muž chtěl na takových demonstracích najet kamionem do lidí. Při podobném útoku na berlínském vánočním trhu v Memorial Church v prosinci 2016 zemřelo celkem 13 lidí a dalších nejméně 67 návštěvníků bylo zraněno.

Tarik S., který byl v roce 2017 odsouzen düsseldorfským krajským soudem k pěti letům vězení za účast v IS, prý na internetu vyhledával proizraelské akce a džihádistický obsah. Informuje o tom list Bild s odvoláním na vyšetřovatele.


Útok kamionem inspirovaný bruselským útokem?

Útok v Bruselu před devíti dny, při kterém muslim před mezistátním zápasem Belgie se Švédskem zastřelil dva Švédy a dalšího vážně zranil, prý naturalizovaného Araba povzbudil k tomu, aby udeřil sám. Situační hodnocení BKA uvádí, že německý občan „v této souvislosti chválil bruselského útočníka a inspiroval se jeho činy z 16. října 2023“.



Hrozba pochází z džihádistické scény v Herfordu v Severním Porýní-Vestfálsku. Na konci roku 2013 odcestoval přes Turecko do Sýrie, aby se připojil k Islámskému státu. Když se v roce 2016 vrátil do Německa, byl zatčen státní bezpečností na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem a o rok později odsouzen za členství v teroristické organizaci.

Po úterním zatčení policisté hledali důkazy v jeho bytě v činžovním domě v Duisburgu. To se nyní vyhodnotí. O tom, zda stačí vydat zatýkací rozkaz, musí rozhodnout soudce.

(rp,prvnizpravy.cz,jungefreiheit,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif