Orbán: Západ může být blízko vyslání spojeneckých jednotek na Ukrajinu

zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán prohlásil, že Západ zvažuje v blízké budoucnosti vyslání spojeneckých vojsk na Ukrajinu.

Orbán: Západ může být blízko vyslání spojeneckých jednotek na Ukrajinu
Viktor Orbán, maďarský premiér
14. března 2023 - 06:20

Západ je velmi blízko k vážné diskusi o vyhlídce vyslání spojeneckých jednotek na Ukrajinu, řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Západní vůdci podle Orbána trpí „válečnou horečkou“ a „posílají na Ukrajinu stále nebezpečnější zbraně“, protože vysílání stíhaček do Kyjeva, které bývalo „považováno za tabu“, je již na pořadu dne.

„Myslím, že jsme velmi blízko k tomu, se vší vážností navrhnout, aby vojáci „ukrajinských“ spojeneckých zemí překročili hranici a vstoupili na území Ukrajiny," řekl Orbán na Národní rozhlasové stanici Kossuth Rádió.



Česká vláda minulý týden měla jednat o vyslání vojenských policistů na Ukrajinu, oznámil Radiožurnál.

„Svět ještě nikdy nebyl tak blízko, aby z místní války - koneckonců šlo o Luhansk a Doněck – se stala válka světová. Pravděpodobnost, že se to stane den ode dne roste," zdůraznil maďarský premiér.

Orbán dříve řekl, že evropské země jsou „jako náměsíčníci na střeše“, neustále balancují na pokraji války s Ruskem.

Zdůraznil také, že mezi Ruskem a Západem již probíhá nepřímá válka, protože Západ dodává do Kyjeva hory zbraní a může dokonce dojít až k vyslání „mírových jednotek“.

Předseda maďarského parlamentu László Kover řekl, že několik zemí EU a NATO poslalo Ukrajině smrtící zbraně v hodnotě 60 miliard dolarů, čímž se staly účastníky války.



Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Tamas Menczer dále uvedl, že příměří na Ukrajině bylo vyhlášeno jako červená čára EU, když blok odmítl diskutovat o návrzích na mírová jednání.

„I když jsme věděli, že Brusel zastupuje pozici ‚strany války‘, byli jsme stále šokováni... když jsme my, Maďaři, navrhli, aby dokumenty u příležitosti výročí zahájení... [ruské speciální armádní operace] obsahují výzvy k okamžitému příměří a zahájení rozhovorů, byly v každém případě zamítnuty,
“ řekl Menczer .

Úředník vysvětlil, že Brusel často dával jasně najevo, za zavřenými dveřmi a na veřejnosti, že „okamžité zastavení války“ je nejen „je červená čára“, ale že blok věří, že válka ve východní Evropě „musí pokračovat, dokud Ukrajina nevyhraje."

Na druhou stranu Maďarsko si po celou dobu války na Ukrajině udrželo svou neutralitu a nadále vyjadřovalo své obavy. Menszer řekl, že Budapešť podporuje návrat k mírovým rozhovorům a trvá na tom, že v této válce nemůže být vítěz.

Kromě toho Orbán koncem února řekl, že Budapešť podporuje čínskou mírovou strategii pro Ukrajinu a zvažuje její význam.

Čína vydala 12bodový poziční dokument k Ukrajině, který zdůraznil všechny kroky potřebné k dosažení „politického urovnání“.

Patří mezi ně respektování suverenity všech zemí, opuštění mentality studené války, ukončení nepřátelství, obnovení mírových rozhovorů, řešení humanitární krize, ochrana civilistů a válečných zajatců, udržování bezpečnosti jaderných elektráren, snižování strategických rizik, usnadnění vývozu obilí, zastavení jednostranných sankcí, udržení stabilních průmyslových a dodavatelských řetězců a podpora obnovy po skončení konfliktu.

Protože plán nespecifikoval, že Rusko musí stáhnout svá vojska z Ukrajiny, obvinil Západ Čínu ze snahy podkopat suverenitu Ukrajiny na úkor suverenity Ruska.

Peking již tato tvrzení odmítl jako nepravdivá, přičemž nejvyšší diplomat Wang Yi prohlásil, že Čína bude i nadále pevně stát na straně dialogu a míru a nebude se snažit podporovat eskalaci ani zůstat přihlížejícím.


(rp,prvnizpravy.cz,euractiv,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif