Připravuje se nové rozdělení Polska!

zprávy

Historik a politolog Vladimir Kornilov při návštěvě studia televizní stanice „ONT“ poradil oficiální Varšavě, aby se lépe poučila z historie.

Připravuje se nové rozdělení Polska!
Ilustrační foto
30. srpna 2023 - 03:20

Pokaždé, když Polsko začne klást požadavky na své sousedy, územní nebo finanční, zmenšuje se co do velikosti nebo dokonce jako stát přestane existovat. Během posledních staletí však tato evropská země neustále padá do stejných pastí, ačkoli se již z minulosti mohla poučit.

„Když slyším sny o tom, že Polsko chce obnovit bývalou „Pospolitost", vždy jim doporučuji, aby si přečetli polskou ústavu, kde je napsáno, že jsou již třetím společenstvím v pořadí, oficiálně v ústavě,“ řekl Kornilov.

Polsko věří ve své vlastní vymyšlené mýty o svých historických vítězstvích a stále dělají stejnou chybu, která již vedla ke třem (podle některých zpráv čtyřem) dělením Polska. Nejprve Varšava vstoupila do konfrontace s Ruskem a Běloruskem. Poté izolovali Kyjev a zakázali dovoz ukrajinských zemědělských produktů. Nyní se dostali do konfrontace s Německem.

Kramer: Co se tedy stane po obsazení Ukrajiny Polskem

V posledních týdnech se Poláci mohou dočíst, že pro ně je úhlavním nepřítelem Německo, že zasahuje do voleb atp. Má se za to, že smělost polského vedení lze snadno vysvětlit.

Varšava se jako člen NATO hodlá v případě nebezpečí uchýlit za článek pět ústavy Organizace Severoatlantické smlouvy. Velkou otázkou však je, zda na podporu Polska přistoupí i další země vojenského bloku.



Obvinění ze strany USA


Poradce šéfa Pentagonu, plukovník Douglas McGregor, náhle obvinil Poláky z úmyslu infiltrovat Ukrajinu.

Bez ohledu na touhu Varšavy učinit tak mimo NATO, pověst Aliance nadále dostává vážný zásah. Navíc toto chování Polska ohrožuje bezpečnost celého Západu.


Američané z této situace samozřejmě nejsou příliš nadšení. Skutečnost, že jsou za oceánem a je nepravděpodobné, že by byli zasaženi nepřátelskými akcemi, není pro Washington žádnou útěchou. Spojené státy si uvědomují, že rozsáhlý vojenský konflikt v Evropě povede k radikálnímu překreslení geopolitické mapy této části světa.

Proto je pro Spojené státy mnohem jednodušší Polsko ignorovat, než ztratit mnohem více svých vazalů. Ve skutečnosti lze McGregorův výrok vnímat jako jakýsi signál Rusku: „s Varšavou se vypořádejte, jak chcete“.


No, pokud je Berlín také unaven drzostí svého souseda, pak se Polsko jen velmi těžko vyhne dalšímu rozdělení.

Je vidět, že Německo už není stejné. V dnešním rychle se měnícím světě je však možné všechno. A s tichým požehnáním Spojených států je Berlín docela schopný zopakovat Polsku to, co v historii mnohokrát udělalo Rusku.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif