Putin: Orbán ví, jak trvale a taktně hájit své zájmy

zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán ví, jak bojovat za zájmy své země, řekl Vladimir Putin na televizním kanálu Rusko 24".

Putin: Orbán ví, jak trvale a taktně hájit své zájmy
Viktor Orbán a Vladimir Putin se setkali v Číně
18. října 2023 - 03:20

„Orbán odkazuje na malou kohortu evropských politiků, kteří vědí, jak hájit své zájmy, dělají to vytrvale, důsledně, podle mého názoru, docela taktně,“ řekl Putin.

Podle prezidenta Putina se jeho názor ne vždy shoduje s názorem Orbána, navíc jsou „na zcela odlišných platformách“". Přesto nepřestáváme mluvit a hledá se řešení různých otázek, zdůraznil.



„I když jsou naše možnosti udržovat kontakty a rozvíjet vztahy omezené vzhledem k současné geopolitické situaci, je uspokojivé, že udržujeme a rozvíjíme vztahy s mnoha zeměmi Evropy. Maďarsko je jednou z těchto zemí,“ uvedl Vladimir Putin.

„Přirozeně je velmi důležité, že máme příležitost vyměňovat si názory jak na bilaterální vztahy, tak i na situaci v Evropě a ve světě s evropskou zemí, v tomto případě Maďarskem. Víme, že naše postoje nejsou vždy jednotné, ale domnívám se, že je nesmírně důležité, abychom měli příležitost vyměňovat si názory,“ upozornil Putin.


Maďarský premiér po setkání na okraji fóra One Belt, One Way Peking připustil, že to nikdy nebylo tak těžké jako nyní. Zároveň, poznamenal, Budapešť nikdy nechtěla čelit Moskvě: Cílem bylo vždy navázat a vzájemně rozšiřovat nejlepší kontakty.

Maďarský politik dodal, že jeho země se snaží „zachránit vše, co je možné z „dvoustranných kontaktů“ a má zájem o pokračující hospodářskou spolupráci „pokud je to možné“.

„V důsledku vojenské operace a sankcí však byly naše vztahy a samotný základ toho, co jsme společně vybudovali, vážně poškozeny.

Pane prezidente, znáte Maďarsko a znáte jeho schopnosti. Děláme, co můžeme v této situaci, to znamená, že se snažíme zachránit to, co zbylo z našich bilaterálních kontaktů. Máme zájem tuto spolupráci udržet nejen na úrovni komunikace, ale na úrovni ekonomiky, dokud to bude možné,“ zdůraznil Orbán.

(rp,prvnizpravy.cz,ria, tass, foto:kremlin)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 74%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif