Putin: Ztráty Ukrajiny v protiofenzívě přesáhly 26.000

zprávy

Ztráty kyjevských sil od začátku protiofenzivních pokusů již přesáhly 26.000 vojáků, řekl ruský prezident Vladimir Putin při setkání se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem.

Putin: Ztráty Ukrajiny v protiofenzívě přesáhly 26.000
Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin
24. července 2023 - 02:20

Putin odpovídal Lukašenkovi, který řekl, že nenahraditelné ukrajinské ztráty od začátku protiofenzívy 4.června činily 26.000 vojáků.
  • „Víc," poukázal Putin, „už více."

Ruský prezident dále prozradil, že zahraniční žoldáci bojující za Kyjev také utrpěli „značné ztráty“, když se účastnili protiofenzívy.

„Velké ztráty kvůli jejich taktice," dodal Lukašenko. 
  • Ano," přikývl Putin, „kvůli jejich hlouposti."
  • „Veřejnost v zemích, jejichž vlády dnes posílají lidi do válečné zóny, by také měla vědět, co se tam děje. A my to přineseme lidem, aby mohli posoudit činy svých vládců,“ slíbil ruský prezident.

Lukašenko na schůzce také řekl, že během předchozího dne bylo během jediné bitvy zničeno více než 15 hlavních bojových tanků německé výroby Leopard 2 a více než 20 bojových vozidel pěchoty americké výroby Bradley, což je rekordní počet.
  • „Myslím, že nikdy předtím nebylo zničeno tolik cizích tanků za jeden den," řekl Putin a souhlasil s Lukašenkem.



Běloruský prezident dodal, že „neexistuje žádná ukrajinská protiofenzíva“. Putin odpověděl slovy, že „existuje, ale prostě selhala“.

Během schůzky také Lukašenko řekl, že byl v napětí s bojovníky Wagner, kteří byli minulý měsíc posláni do Běloruska po zahájení vzpoury v Rusku, protože chtěli „pochodovat na Varšavu“.

„Možná bych to neměl říkat, ale řeknu: Skupina Wagner nám začala zdůrazňovat: „Chceme jít na Západ. Pojďme.' Řekl jsem, proč chcete jít na Západ? „No, jet na výlet do Varšavy, do Rzeszowa,“ řekl Lukašenko Putinovi.

„Držím je v centru, jak bylo domluveno, Bělorusko je tam nechce stěhovat, protože mají špatnou náladu. A ke cti, že vědí, co se kolem státu Unie děje. No, je to jen dotek,“ řekl.

Speciální vojenská operace na Ukrajině sblížila Rusko a Bělorusko více než kdy jindy. Letos Rusko rozmístilo jaderné zbraně a další vojenské kapacity v Bělorusku, protože Minsk začal čelit většímu počtu hrozeb nejen ze strany Ukrajiny, ale také Polska a dalších států NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:kremlin)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif