Scholz: Německo si nemůže dovolit nové dluhy

zprávy

Německo si již vzalo dostatek úvěrů, aby překonalo krize posledních let a zlepšilo ekonomickou situaci v zemi. V rozhovoru pro Passauer Neue Presse to uvedl německý kancléř Olaf Scholz.

Scholz: Německo si nemůže dovolit nové dluhy
Olaf Scholz, německý kancléř
28. srpna 2023 - 03:20

„Nejsem si jistý, zda EU skutečně chce, abychom se více zadlužili. V žádném případě takový názor nezastávám,“ řekl Scholz.

Německo bylo nuceno se zadlužit „za stovky miliard“ kvůli pandemii koronaviru a také po zahájení ruské speciální operace na Ukrajině, vysvětlil kancléř.

Scholz nevěří, že se v zemi schyluje k horším časům, má podle něj „nejlepší předpoklady“ zůstat technologicky „ve velké lize“ a „za 10, 20 a 30 let“. Kancléř také mluvil o „rekordní zaměstnanosti“ v Německu.

Současné tempo růstu německé ekonomiky je ale podle něj „neuspokojivé" a problémy způsobuje oslabení globální ekonomiky jako celku a závislost země na exportu.

Olaf Scholz navíc hovořil o tom, jak chce snížit počet žadatelů o azyl a zajistit si ekonomickou budoucnost, a také o tom, že se brzy chystá získat pátou vakcínu proti koronaviru.

Mojmír Grygar: Padesát odstínů války

Německo bude nuceno podporovat Ukrajinu „ještě mnoho let“, připustil Olaf Scholz během diskuse s občany v rámci vládních dnů otevřených dveří.

„Obávám se, že budeme muset Ukrajinu podporovat dlouhou dobu a mnoho let. Je však důležité, abychom to udělali, a každé rozhodnutí musí být pečlivě zváženo,“   poznamenal.

Kancléř také uznal, že část německé společnosti je proti poskytování vojenské pomoci Kyjevu, negativně smýšlejících občanů je však podle něj menšina. „Jsem si jistý, že hlavní část společnosti nás podporuje," navrhl.

(rp,prvnizpravy.cz, pnp, foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif