Šojgu: Ukrajina ztratila více než 66.000 vojáků během protiofenzívy

zprávy

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu 5.září shrnul průběžné výsledky ukrajinské protiofenzívy, která začala před třemi měsíci, ale nevedla k žádnému významnému vítězství.

Šojgu: Ukrajina ztratila více než 66.000 vojáků během protiofenzívy
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
6. září 2023 - 06:20

Ruský ministr obrany tvrdil, že ztráty ozbrojených sil Ukrajiny během protiofenzívy činily více než 66 tisíc vojáků. AFU také ztratilo více než 7,5 jednotek vojenské techniky.

Nejnapjatější situace zůstává na Záporožském směru, který je hlavním směrem ukrajinské protiofenzívy. Ruský ministr obrany potvrdil, že ukrajinské vojenské velení přivedlo brigády ze strategické zálohy do bojů v Záporožské oblasti. Tyto jednotky byly vycvičeny pod vedením západních instruktorů. Jednotky pravděpodobně zahrnují notoricky známou 82. brigádu AFU. Četné zprávy z fronty potvrdily, že síly AFU nasazené na frontových liniích Záporoží jsou také vyzbrojeny těžkou vojenskou technikou z NATO a zahrnují mnoho zahraničních bojovníků.

Ruský ministr obrany však tvrdil, že těmto jednotkám byly způsobeny značné škody.

K výsledkům protiofenzívy AFU vyjádřil Šojgu názor, že ukrajinská armáda nedokázala dosáhnout svých cílů v žádném ze směrů.

„Ukrajinské vedení se zoufale snaží demonstrovat západním kurátorům alespoň nějaký úspěch ofenzivních akcí, aby dále dostávalo vojenskou a ekonomickou pomoc, což jen zdržuje konflikt," řekl ministr.


Ruský ministr obrany zdůraznil teroristickou strategii kyjevského režimu. Ukrajinští ozbrojenci útočí na civilní cíle a vydávají tyto teroristické útoky za vojenská vítězství a snaží se zakrýt neúspěch ofenzivy.

Ozbrojené síly Ruské federace zase pokračují v ničení vojenské infrastruktury Ukrajiny, za měsíc bylo zasaženo 34 velitelských stanovišť ozbrojených sil Ukrajiny. Během měsíce bylo sestřeleno více než 1000 ukrajinských dronů, 159 granátů HIMARS MLRS a 13 řízených střel.


(rp,prvnizpravy.cz,southfront,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 72%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 15%
transparent.gif transparent.gif