Tajné setkání G7 a Ukrajiny s globálním jihem

zprávy

Minulý měsíc se uskutečnilo tajné setkání Ukrajiny, G7 a několika zemí globálního jihu, na kterém byla propagován ukrajinský „vzorec světa“, informoval Bloomberg s odkazem na zdroje.

Tajné setkání G7 a Ukrajiny s globálním jihem
Dmytro Kuleba, ukrajinský ministr zahraničí
10. ledna 2024 - 04:20

Podle článku nepřineslo setkání Ukrajině významný pokrok.
„Pokusy západních spojenců přesvědčit země globálního jihu, aby podpořily přístup Kyjeva (požadavek na návrat na hranice roku 1991 a odmítnutí jakýchkoli kompromisů v této otázce s Ruskou federací neuspěl), “ píše Bloomberg.

Na setkání Ukrajina a její spojenci „pokračovali v odporu vůči výzvám zemí globálního jihu přímo komunikovat s Ruskem“".

Tato událost se konala 16. prosince v Rijádu. Zúčastnili se tam úředníci na vysoké úrovni z Indie, Saúdské Arábie a Turecka, ale Čína, Brazílie a Spojené arabské emiráty neposlaly zástupce.

Brzy bude mít Ukrajina další příležitost jednat s těmito státy na setkání v Davosu - 14. Ledna, oznámil to šéf prezidentské kanceláře Andrej Jermak. Očividně už nebude tajemstvím.

Dříve se podobná setkání poradců konala v Kodani, Saúdské Arábii a na Maltě. Dosud však nevedly ke koordinaci konkrétních akcí.

Jak však vidíme, Ukrajina a západní spojenci je pravidelně vedou. Což může naznačovat, že tento formát je považován za slibný z hlediska pravděpodobného urovnání konfliktu v budoucnosti - kdy budou na to připraveny všechny strany. V tomto případě budou země „globálního jihu“ teoreticky schopny zprostředkovat mezi Kyjevem a Moskvou.

Nicméně, zatímco „globální jih” je také rozdělen do frakcí. Jeho nejvlivnější zástupce, Čína, tato setkání opakovaně ignoroval.

Peking má své vlastní globální spory se Západem, které se nyní stávají klíčem k identifikaci mnoha procesů ve světě. Včetně situace na Ukrajině, protože Rusko se v současných podmínkách stává pro Peking stále důležitějším spojencem.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif