Tři dimenze selhání izraelských zpravodajců

zprávy

7.října 2023 zahájil Hamás masivní a bezprecedentní útok na Izrael zahrnující tisíce raket, desítky ozbrojenců a různé zbraně a taktiky.

Tři dimenze selhání izraelských zpravodajců
Ilustrační foto
24. října 2023 - 03:20

Útok zastihl Izrael nepřipravený a způsobil vysoké ztráty a škody na obou stranách. Odhalil také velké selhání zpravodajských služeb na straně Izraele a jeho spojenců, kteří útok nepředvídali ani mu nezabránili.

Zpravodajské selhání Izraele lze vnímat jako kombinaci strategických, operačních a taktických selhání. Strategické selhání znamená, že Izrael jasně a realisticky nepochopil cíle, schopnosti a motivace Hamásu. Operační selhání znamená, že Izrael neměl účinný a koordinovaný systém pro shromažďování, analýzu a šíření zpravodajských informací o aktivitách a plánech Hamásu. Taktické selhání znamená, že Izrael neměl adekvátní a včasnou reakci na útok Hamásu, jakmile začal.

Strategické selhání


Na strategické úrovni Izrael nedokázal vyhodnotit měnící se situaci a prostředí v Gaze a regionu, které ovlivnily rozhodnutí Hamásu zahájit tak odvážný a bezprecedentní útok. Izrael například nevzal v úvahu následující faktory:
  • Rostoucí frustrace a hněv mezi Palestinci z izraelské okupace, rozšiřování osad a násilí ve východním Jeruzalémě, zejména v okolí mešity Al-Aksá, která je svatým místem jak pro muslimy, tak pro Židy.
  • Vznikající příležitosti a hrozby technologického a vojenského rozvoje v regionu, jako jsou drony, kybernetické útoky a jaderné zbraně, které buď posílily, nebo ohrozily schopnosti a bezpečnost Hamásu v Gaze.
  • Izrael podcenil ochotu a schopnost Hamásu zahájit tak rozsáhlý a složitý útok a přecenil svá vlastní odstrašující a obranná opatření.
  • Izrael mohl předpokládat, že Hamás byl odstrašen předchozími izraelskými protiteroristickými operacemi, nebo že Hamásu chyběly zdroje, dovednosti a podpora k provedení takového útoku.
  • Izrael také možná ignoroval nebo odmítl varovné signály příprav Hamásu, jako je zvýšená produkce raket, hloubení tunelů, testování dronů a námořní výcvik.

Dlužno vzpomenout otázku egyptského zpravodajce izraelskému kolegovi, proč byli tak překvapeni jomkipurským útokem – cožpak nečetli egyptskou poesii?

Nutno brát v úvahu i paralelu se situací před jomkipurskou válkou, kdy ve vedení izraelské zpravodajské komunity zřejmě sehrálo negativní roli i tzv. skupinové myšlení.


Provozní porucha

Na operační úrovni se Izraeli nepodařilo shromáždit a analyzovat spolehlivé a relevantní zpravodajské informace o aktivitách a plánech Hamásu v Gaze a mimo ně, které Hamásu umožnily připravit a provést svůj útok, aniž by byl odhalen nebo narušen.

Izrael si například nevšiml nebo neřešil následující příznaky:

  • Zvýšená produkce raket, dronů, výbušnin a dalších zbraní Hamásu v Gaze, které byly ukryty v podzemních tunelech, skladech atd.
  • Posílený výcvik a nábor bojovníků Hamásu v Gaze, kteří se učili používat různé zbraně a taktiky, jako jsou tunely, čluny, padákové kluzáky a sebevražedné vesty.
  • Rozšířená síť a spolupráce Hamásu s dalšími militantními skupinami v regionu.
  • Důmyslné používání šifrování a klamání Hamásem při jeho komunikaci a operacích, které Izraeli bránilo zachytit nebo rozluštit jeho zprávy nebo pohyby.

Izrael trpěl nedostatkem spolupráce a komunikace mezi jeho různými zpravodajskými agenturami a jednotkami, jako je Shin Bet, Mossad a Izraelské obranné síly. Izrael možná nedokázal sdílet nebo analyzovat relevantní informace nebo varování o aktivitách nebo plánech Hamásu nebo podle nich včas jednat.


Taktické selhání

Na taktické úrovni Izrael nedokázal reagovat a účinně a efektivně reagovat na útok Hamásu, jakmile začal, což Hamásu umožnilo způsobit Izraeli maximální škody a oběti během krátké doby.

Izrael například nezvládl nebo nepřekonal následující problémy:
  • Překvapení a složitost útoku Hamásu, který zahrnoval více front a metod, které zaplavily izraelské obranné systémy a síly.
  • Zmatek a chaos způsobený útokem Hamásu, který narušil izraelské velitelské a kontrolní struktury a postupy.
  • Obtížnost a riziko konfrontace s bojovníky Hamásu, kteří byli dobře vyzbrojení, dobře vycvičení, dobře motivovaní a dobře ukrytí mezi civilisty.



Důsledky

Selhání zpravodajských služeb Izraele mělo významný dopad na izraelskou bezpečnostní politiku, reformu zpravodajských služeb a regionální vztahy. Některé z důsledků jsou:
  • Pověst Izraele jako regionální mocnosti a spolehlivého spojence USA může být poškozena překvapivým útokem a vysokými ztrátami způsobenými Hamásem.
  • Bezpečnostní situace Izraele se může zhoršit, protože Hamás a další militantní skupiny v Gaze, na Západním břehu Jordánu a mimo ně mohou být povzbuzeny jeho úspěchem a snažit se zneužít zranitelnost Izraele.
  • Politická stabilita Izraele může být otřesena veřejným pokřikem a požadavkem na odpovědnost ze strany armády a zpravodajských služeb. Může být zřízena vyšetřovací komise, která prošetří příčiny a důsledky selhání.
  • Vztahy Izraele s jeho sousedy a mezinárodním společenstvím mohou být napjaté eskalací násilí a humanitární krizí v Gaze. Izrael může čelit diplomatickému tlaku, odsouzení a izolaci za použití síly a blokádu Gazy.
  • Vyhlídky Izraele na mír s Palestinci mohou být sníženy ztrátou důvěry a nárůstem nepřátelství mezi oběma stranami. Šance na obnovení jednání nebo dosažení dvoustátního řešení se mohou snížit.

(rp,prvnizpravy.cz,eurasiareview,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif